Ta hänsyn till Kungälvs själ vid nybyggen

Kungälvs arkitekturuppror förstår inte varför alla nybyggen i Kungälv behöver vara själlösa, fyrkantiga och känslokalla. Anpassa alla nybyggen till Kungälvs själ!

ANNONS

Jag blir fullständigt bedrövad när jag tänker på många av de nybyggen som sker i Kungälv just nu. Jag förstår att staden växer och att den idylliska småstadsmiljön inte alltid kan gå före behovet av nya bostäder, men jag förstår samtidigt inte varför dessa nya hus måste vara så själlösa, fyrkantiga och känslokalla. Låt mig ta Kongahälla som exempel – husen ligger extremt tätt med ytterst få grönområden, omgivna av två nya parkeringshus och Kongahälla Center, och allt detta i grått och brunt, vilket skapar känslan av en postapokalyptisk betongdjungel. Jag personligen mår dåligt när jag ser det, och jag har hört samma sak från många.

ANNONS

LÄS MER:24-våningshuset har fått bygglov - förberedelserna börjar direkt

Samtidigt bävar jag starkt inför de kommande projekten. Ett 24 våningar högt hus vars utseende får många människor att associera till ett fyrkantigt coronavirus, ytterligare ett avföringsbrunt höghus på Kongahälla, ännu fler gråvita lådor vid Kulturskolan ...

Vad har hänt med vår lilla mysiga medeltida stad? Är det inte längre någon som tar hänsyn till vad Kungälv är känt för? Ska Västra Gatan, 1300-talsfästningen och vår gamla kyrka, dessa tidlösa byggnader som ger Kungälv dess själ, få falla i glömska i skuggan av de enorma betonglådorna?

Vi på Kungälvs Arkitekturuppror anser att kommunen och andra byggherrar borde se över planerna för alla kommande nybyggen och anpassa dem till Kungälvs befintliga karaktär! Estetisk utformning och skönhet är faktorer som idag kommer i skymundan alltför mycket när arkitektur diskuteras. Vi hoppas att Kungälv kan föregå med gott exempel och börja ändra på detta!

Milou Ohánovits från Kungälvs Arkitekturuppror

ANNONS