Att Socialdemokraterna valt att bjuda över regeringens 28 miljarder till kommun- och regionsektorn har en enda orsak, skriver regionråd Stefan Svensson (KD).
Att Socialdemokraterna valt att bjuda över regeringens 28 miljarder till kommun- och regionsektorn har en enda orsak, skriver regionråd Stefan Svensson (KD). Bild: Andreas Olsson

Socialdemokratisk populism i opposition

Att Socialdemokraterna valt att bjuda över regeringens 28 miljarder till kommun- och regionsektorn de senaste två åren har en enda orsak. Socialdemokraterna är i opposition och behöver inte ta ansvar, skriver regionråd Stefan Svensson (KD) i sin replik.

ANNONS
|

Debatten som inleddes mellan Kristdemokraterna och Tobias W, LO-fackens ordförande i Kungälv, har nu utökats till att innefatta Kenneth G Forslund, Joakim Järrebring och Paula Örn, samtliga riksdagsledamöter för Socialdemokraterna. (KP 240220). Även de tre visar oförståelse för hur löntagarna drabbats av den ekonomiska krisen. Sänkning av bränslepriserna till EU-nivå fördöms medan kommuner och regioner behöver kompensation. Löntagarna försämrade köpkraft är uppenbarligen inte ett lika stort bekymmer som kommunernas och regionernas utmaningar.

För att inte elda på inflationsbrasan krävs alltjämt en återhållsam finanspolitik. Det vet Socialdemokraterna. I juni 2022 skrev den dåvarande finansminister Mikael Damberg (S) (DN 22-06-08) följande:

”Det är penningpolitikens uppgift att stävja inflationen, men finanspolitiken ska inte motverka penningpolitikens syften. En ansvarslös finanspolitik riskerar att spä på inflationen och på så vis urholka hushållens plånböcker ännu mer”.

ANNONS

Det var sant i juni 2022 och är sant idag. Att Socialdemokraterna valt att bjuda över regeringens 28 miljarder till kommun- och regionsektorn har en enda orsak. Socialdemokraterna är i opposition och behöver inte ta ansvar. Därför kommer de även framöver att bjuda över vad regeringen än väljer att vidta för åtgärder. Det handlar om sedvanlig socialdemokratisk populism. Likadant är det med bankskatten. Mest förtjusta i det förslaget är de när de befinner sig i opposition.

Det är viktigt att komma ihåg var vi befann oss i mars 2022. Dieselpriset var dryga 28 kronor litern, bensinen låg runt 24 kronor. Justering av bränslepriserna var rimlig och att vi ligger i paritet med övriga Europa försvårar inte en klok och långsiktig klimatpolitik. Däremot ger det en lindring för hårt pressade löntagare.

Målet är dock långsiktigt hållbara fossilfria lösningar. Fordonsflottan behöver elektrifieras och därför behöver Sverige en trygg och stabil elproduktion. Det kan bara uppnås med jämn baskraft genom utbyggd kärnkraft. Som komplement behövs vatten-, vind-, och solkraft där så är lämpligt. En styrka vore om Socialdemokraterna kunde lämna den svajiga kurs som kännetecknat partiets syn på kärnkraft och inse att kärnkraften är nödvändig – för klimatets skull.

Stefan Svensson (KD)

Regionråd

LÄS MER:Replik: Högern väljer sänkta skatter medan välfärden slaktas

LÄS MER:Slagordspolitik som har lite med verkligheten att göra

ANNONS