Fisken borde tas bort från skolmenyn, trots bra näringsämnen och låga utsläpp, skriver Vega Andersson på Ytterbyskolan.
Fisken borde tas bort från skolmenyn, trots bra näringsämnen och låga utsläpp, skriver Vega Andersson på Ytterbyskolan. Bild: Per Anger

Sluta servera fisk i skolan

Haven är en viktig del av vår framtid. Utan dem skulle vi inte klara oss. Därför borde fisken tas bort från skolmenyn, trots bra näringsämnen och låga utsläpp, skriver Vega Andersson på Ytterbyskolan.

ANNONS

Fisk serveras i skolan ungefär en gång i veckan. Många menar att det är bra för hälsan och innehåller många bra näringsämnen, vilket det visserligen gör, men de tänker inte på hur mycket det påverkar klimatet och haven. Fisk borde sluta serveras i landets skolor.

Enligt WWF:s hemsida är 90 procent av alla kommersiella fiskbestånd antingen maximalt utnyttjade eller överfiskade. Trots det serverar svenska skolor fisk ungefär en gång i veckan. Det bidrar till utfiskning av haven och utrotning av fiskarter. Att sluta servera fisk i alla Sveriges skolor skulle göra stor skillnad för världens hav.

Fiskeindustrin utrotar inte bara fiskarter, den skräpar också ner våra hav. Årligen dumpas flera ton plast i havet och minst 10 procent av plasten i havet kommer från fiskebåtar och fiskeindustrin. Ett stort problem är spöknät. Det är fiskenät som blivit tappade i havet. Där driver de runt och fångar en massa fiskar och andra djur. Det är rena dödsfällor för havets djur.

Enligt Djurens rätts hemsida behandlas fiskarna förfärligt när de fiskas upp. Inom det kommersiella fisket är den vanligaste dödsorsaken för fiskarna kvävning i samband med att de tas upp ur vattnet. Det är en mycket utdragen och plågsam död. Detta är tillåtet eftersom vilda fiskar inte omfattas av djurskyddslagen, trots att vi vet att fiskar kan känna smärta. Ändå behandlas de ofta som saker utan känslor.

Vissa kanske menar att fisk borde serveras i skolan eftersom det innehåller bra näringsämnen, till exempel omättade fettsyror, och eftersom fiskeindustrin släpper ut mindre koldioxid än till exempel nötköttsproduktionen gör. Men haven är en viktig del av vår framtid. Utan dem skulle vi inte klara oss. Därför borde fisken tas bort från skolmenyn, trots bra näringsämnen och låga utsläpp. En vegetarisk matdag skulle kunna ersätta fisken. Det skulle leda till ännu lägre koldioxidutsläpp och man kan få i sig näringsämnen som omättade fettsyror på fler sätt än att äta fisk.

Fiskeindustrin är en av de saker som påverkar vår framtid mest. Den fiskar ut våra hav och fyller dem med plast istället för fisk. Att servera fisk i skolan livnär fiskindustrin och har stor påverkan på våra havs hälsa och på vår framtid.

Så snälla, rädda haven innan det är för sent!

Vega Andersson

Ytterbyskolan, årskurs 8

ANNONS