Inte på någon av kommunens f–6 skolor får personalen köpa och äta dessa måltider trots att Anna Vedin hävdade detta vid sista fullmäktige innan sommaruppehållet, skriver John Hansson, (SD) och Sammy Nygård, (KD).
Inte på någon av kommunens f–6 skolor får personalen köpa och äta dessa måltider trots att Anna Vedin hävdade detta vid sista fullmäktige innan sommaruppehållet, skriver John Hansson, (SD) och Sammy Nygård, (KD). Bild: Jari Välitalo

Skyll inte misstag på rektorerna Anna Vedin (M)

Det är häpnadsväckande att Anna Vedin inte verkar förstå innebörden och konsekvenserna av sina egna politiska beslut, skriver John Hansson (SD) och Sammy Nygård (KD).

ANNONS
|

Det är också anmärkningsvärt att Anna Vedin skyller på rektorerna i stället för att ta ansvar för att fritids personal inte får köpa och äta frukost eller mellanmål när de går till skolmatsalen med barnen.

Inte på någon av kommunens f–6 skolor får personalen köpa och äta dessa måltider trots att Anna Vedin hävdade detta vid sista fullmäktige innan sommaruppehållet.

Detta beror på det starkt kritiserade politiska beslut Anna Vedin var med och tog 2019. Det stämmer att all personal i Kungälvs kommun då fråntogs möjligheten att köpa och äta måltider i skolorna.

Det berodde dock inte så mycket på att eleverna var oroliga för att tjänstemän ifrån stadshuset gick till Thorildskolan och åt, utan på att en krögare tyckte att det var osund konkurrens att lärare fick subventionerad lunch.

ANNONS

Resonemanget är befängt. Man borde istället ha portat obehöriga och endast tillåta skolans personal i Bamba.

I stället överreagerade majoriteten och fattade det katastrofala beslutet att förbjuda all personal förutom klasslärare och en del resurspedagoger att äta i Bamba.

Skolmåltiderna är en del av undervisningen och i matsalen bedrivs värdegrundsarbete.

Åtskilliga kränkningar äger också rum när vuxennärvaron är låg. Det krävs i princip en pedagog vid varje bord för att hålla ordning, få ner ljudnivån och skapa matro.

Vi vill att all personal i skolan ska ha möjlighet att köpa och äta subventionerade måltider. Frukost och mellanmål är viktiga måltider för att barnen skall orka med skoldag och fritids. Många barn äter dåligt och bästa sättet att hjälpa dem är att äta ihop med dem.

Det blir konstigt när pedagogerna försöker få barnen att äta men själva inte gör det, för att senare äta frukost/mellanmål på avdelningen bland barnen. Några raster förutom 30 min lunchrast har inte personalen.

Således dåliga arbetsvillkor och sämre förebilder för barnen.

Vi uppmanar Utbildningsrådet att sluta gömma sig bakom rektorerna. Situationen med skolmåltiderna är inte deras fel utan en konsekvens av majoritetens obegåvade beslut att ta bort möjligheten för all skolpersonal att äta subventionerade måltider.

Gör om och gör rätt! Återinför möjligheten för all skolpersonal att äta subventionerade måltider och glöm inte bort frukost och mellanmål så blir det bra igen.

John Hansson (SD) Ledamot i beredningen för Lärande och Kultur, ersättare i kommunfullmäktige

Sammy Nygård (KD) Ledamot i beredningen för Lärande och Kultur, ersättare i kommunfullmäktige

LÄS MER:Nu håller vi oss till fakta, Anna Vedin (M)

ANNONS