Skrota deponin i Kode och bygg bostäder istället, tycker insändarskribenten Anders Nyby
Skrota deponin i Kode och bygg bostäder istället, tycker insändarskribenten Anders Nyby Bild: STEFAN BENNHAGE

Skrota deponin i Kode och bygg bostäder istället!

Bygg förskola, äldreboende, en hub för hemtjänsten och en mataffär kompletterad med produkter från lantbrukarna på Solbergaslätten. Lägg till klimatsmarta bostäder på Västerberget, föreslår Anders Nyby.

ANNONS
|

I insändaren om deponin i Östra Kode finns flera goda idéer och att återbruka byggmaterial är något vi kommer att få se mer av i framtiden.

Idén med en ny skola och idrottscentrum i Östra Kode - där Lunnevi behålls och kompletteras med en idrottshall är både intressant och bra för plånboken. Då kan idrottshallen och befintliga fotbollsplaner användas av skolan på dagen och föreningarna på kvällar och helger.

Men varför stanna där? Bygg förskola, äldreboende, en hub för hemtjänsten och en mataffär kompletterad med produkter från lantbrukarna på Solberga slätten. Lägg till klimatsmarta bostäder på Västerberget anpassade till grannar, omgivningar och ett motionsspår som slingrar sig mellan husen.

ANNONS

Läste en inspirerande artikel i Kungälvsposten 2021 där Lasse Pettersson, vd på Bokab intervjuas. Han brinner för och vill bygga en fossilfri stadsdel på Åseberget på andra sidan motorvägen i Kungälv. Han framhåller att området måste göras ”väldigt attraktivt”, med ett uttalat miljötänk i linje med Agenda 2030 och de 17 globala målen för hållbar utveckling. – Vi ska ha med riktig kompetens och göra det bra för alla parter, säger han.

Skrota Deponin i Östra Kode - bygg klimatsmarta Bostäder och Samhällservice på andra sidan motorvägen i Kode. Så sparas en ändlig och värdefull resurs, nämligen bördig jordbruksmark på Solbergaslätten.

Det gynnar framtida generationer och bidrar till en robust och trygg Kommun i en krissituation, med lokal mat på bordet. Mat som både är godare och mättar mer än 100 000-tals ton inert avfall.

Anders Nyby

ANNONS