Skolan smiter från sitt ansvar

Det håller inte att säga att skolan prioriterar studie- och yrkesvägledningen och strunta i praon. Det skriver Lennart Hellman, tidigare yrkesvalslärare/studie- och yrkesvägledare på Thorildskolan.

ANNONS

Med förvåning läser jag att eleverna i Kungälv inte erbjuds att ha prao om de inte kan ordna det själva. Det betyder att skolan smiter från sitt ansvar och den skyldighet som man har att se till att eleverna kommer ut på prao. Det är viktigt för studie- och yrkesvägledningen att eleven får vara ute på arbetsplatser. Det är en möjlighet att lära känna sig själv och få en glimt av arbetslivet. Det håller inte att säga att skolan prioriterar studie- och yrkesvägledningen och strunta i praon. Den kan tvärtom vara en utgångspunkt för att förstå vad den unge passar för och vilka studievägar som finns.

ANNONS

Att ordna praoplatser är en utmaning, men det är möjligt. Jag minns att jag kunde ha 8-9 klasser i både årskurs 8 och 9 som skulle ha prao. Alla fick praoplats. Några få ordnade egen prao. Det är att svika eleverna att inte ordna prao.

Lennart Hellman

yrkesvalslärare/studie- och yrkesvägledare

på Thorildskolan 1966-2005

LÄS MER:Prao - en möjlighet att testa verkligheten

LÄS MER:Vi hundägare plockar upp efter oss – ni får plocka upp er egen skit!

ANNONS