Saknar ansvar och politiskt omdöme

Evert Svensson, riksdagsledamot 1957-1991 (S), anser att Ulf Kristersson, partiledare för M, saknar politiskt omdömde när han drar till strid i Natofrågan.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Moderatledaren Ulf Kristersson saknar ansvar och politiskt omdöme när han drar till strid i Natofrågan. Dessutom är hans argumentation konstig. Om de borgerliga partierna vinner valet i höst och han bli statsminister kommer han att ansöka om Natomedlemskap oberoende av socialdemokraterna men han söker inte strid. Men det är ju strid han söker.

När vi tidigare hade en moderatledd regering sa dåvarande moderatledaren Reinfeldt att en förutsättning för en ansökan om Natomedlemskap var att socialdemokraterna var med på tåget. Eftersom S. var emot kom det aldrig något förslag. Nu ser jag att Carl Bildt, också han f.d. ledare för Moderaterna, delar den uppfattningen. Enligt flera uppgifter i media säger han att ”frågan har en sådan tyngd att det krävs politisk samsyn”. I en artikel i Washington Post breder han vidare ut tanken och hänvisar blanf annat till motståndet inom Socialdemokrater för tro och solidaritet/STS och inom SSU.

Alliansfriheten har hittills tjänat oss väl. Under andra världskriget var Sverige neutralt. På den punkten var Samlingsregeringen med Per Albin Hansson som statsminister enig. Nazityskland fanns alldeles inpå våra knutar, långt farligare än det vi nu upplever. Sverige blev också en tillflyktsort för både danskar och norrmän under kriget. Som tack fick Sverige bland annat Voxenåsen utanför Oslo, nu en modern konferensanläggning för både svenskar och norrmän.

Evert Svensson

Riksdagsledamot 1957-1991 (S)

Ordf. för Broderskapsrörelsen 1968-1986

ANNONS