Så här hänger utbyggnaden med i verkligheten

Insändarskribenten håller inte med Anders Holmensköld (M) om att kommunen hänger med bra när det gäller utbyggnad av förskolor och skolor.

ANNONS
|

Antal invånare i Kungälvs kommun växte med 2,6 % mellan 2020 och 2021. Styrande politiker blev glada och Anders Holmensköld (M) uttryckte att det betyder ökade skatteintäkter (KP, 22/2). Enligt honom hänger kommunen med när det gäller utbyggnad av förskolor och skolor.

Men så här hänger utbyggnaden med i verkligheten: I Kareby behövs det baracker på en nyrenoverad skola, i Kode är det tidspress för en ny skola (man vägrar dock av någon anledning att välja den snabbaste lösningen – att renovera den fungerande skolan i Tunge), i Hålta visar tjänstemännen sin kunskapsnivå och påstår att det inte finns tillräckligt med vatten för att kunna ta emot fler elever. Och Klöverbackens skola ska läggas ner - nu när kommunen växer även där i området (märklig planering).

ANNONS

Men det handlar inte bara om skolor. En kommun måste tillgodose flera behov. Turistnäringen nämns, men ett museum finns inte i kommunen. Däremot vill man bygga ett hotell i ett brunt 23-våningshus, dock fick investeraren kalla fötter. Kollektivtrafiken vid utbyggnaden av Ytterby hänger inte med alls och det blir mycket bilande. Katastrofala trafiklösningar (t ex Vena ängar) gör livet surt. Grönytor (viktigt när det handlar om närhet till naturen, se Kristina Bergs insändare, KP 16/2) i våra orter ska ersättas av förtätad byggnation – stora områden i Kungälv och Ytterby, 4- eller 8-våningshus i skogen centralt i Kode och Kareby. Skatteintäkter! Men varför flyttade vi hit? Småskalighet, trygghet och närhet till naturen var nog viktigt för många. Nu ändras karaktären från mysig landsbygd eller småstad till vilken förortsstad som helst på en mycket kort tid.

Valet närmar sig. Nuvarande samhällsbyggnadsrådet från (C) har visat sin kunskapsnivå med resultat enligt ovan. Står andra partier för mer genomtänkta lösningar, dialog med invånare och mer kunskap hos tjänstemännen?

Det måste vara en paus nu med okontrollerat växande! Det finns annat än bara kortsiktiga skatteintäkter. Hellre mycket attraktivt än bara stor!

Önskar en attraktiv, naturnära pendlingskommun

ANNONS