Fredsrörelsen i Kungälv har önskat att vid två tillfällen under våren få dela ut flygblad inne i Kongahälla center, med information om föreningens verksamhet. Åse Hansson, Fredsrörelsen i Kungälv, undrar hur KC motiverar det. Centrumchefen Anton Knutsson svarar här i insändaren nedanför Arkivbild
Fredsrörelsen i Kungälv har önskat att vid två tillfällen under våren få dela ut flygblad inne i Kongahälla center, med information om föreningens verksamhet. Åse Hansson, Fredsrörelsen i Kungälv, undrar hur KC motiverar det. Centrumchefen Anton Knutsson svarar här i insändaren nedanför Arkivbild Bild: Kristian Johansson

Privatiseringen av det offentliga rummet försvagar demokratin!

Fredsrörelsen i Kungälv har önskat att vid två tillfällen under våren få dela ut flygblad inne i Kongahälla center, med information om föreningens verksamhet. Åse Hansson, Fredsrörelsen i Kungälv, undrar hur KC motiverar det. Centrumchefen Anton Knutsson svarar här i insändaren nedanför.

ANNONS

Yttrandefrihet och fri opinionsbildning är helt grundläggande i en demokrati. Organisationer och enskilda behöver fritt kunna föra fram sina uppfattningar och informera och argumentera på de platser där människor befinner sig i vardagen.

Tidigare var det på Västra gatan och på torgen i centrala Kungälv som många av dessa viktiga möten ägde rum - på offentliga platser som ägdes gemensamt av oss alla. Nu ser Kungälv annorlunda ut – handeln har i stor omfattning flyttat till Kongahälla Center (KC), ett privatägt köpcentrum där fastighetsägaren ensam bestämmer.

KC har nu satt stopp för att organisationer fritt får föra fram sina uppfattningar och bedriva opinionsbildning på den plats där Kungälvsborna rör sig i vardagen.

ANNONS

Fredsrörelsen i Kungälv har önskat att vid två tillfällen under våren få dela ut flygblad inne i Kongahälla center, med information om vår verksamhet. Det får vi inte!

I förlängningen är detta ett hot mot yttrandefriheten och demokratin. Fredsrörelsen i Kungälv har skrivit på Samhällskontraktet, vilket KC också gjort. Detta kontrakt syftar till att skapa ett socialt hållbart samhälle för medborgarna i Kungälvs kommun. För att nå dit står det i kontraktet att vi som aktörer ska ”ta ansvar”, ”arbeta tillsammans” och ”samverka”.

Är det då inte självklart att KC garanterar tillträde till centrat för organisationer som vill använda sin demokratiska rätt att yttra sig, exempelvis genom att dela ut flygblad med information om sin verksamhet? Hur motiverar ledningen på KC sitt beslut?

Hur ser kommunens styrande politiker på denna utveckling? Vilka ambitioner och möjligheter har ni att forma ett samhälle som värnar yttrandefrihet och fri opinionsbildning på de platser där människor befinner sig i vardagen?

Åse Hansson. För Fredsrörelsen i Kungälv.

LÄS MER:Svar: Säger nej till allt som är kopplat till politik eller religion

LÄS MER:Mer liv med bil på Västra gatan?

ANNONS