Personalbristen har ställt till problem för oss vårdtagare

Eftersom sköterskor är bristvara kommer det att bli kris till hösten när sommarvikarierna slutar. Jag tror att de styrande omedvetet har en känsla av att vårdyrket fortfarande är ett kall. Det skriver Ingemar Thorsson i ett debattinlägg.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Angående insändaren ”Om vi var så viktiga under pandemin varför syns inget i våra lönekuvert?”:

Undersköterskorna skriver i en insändare 7 juni om sin dåliga lön. Efter vad jag har hört när det gäller hemtjänsten, så betalar närliggande kommuner tusenlappar mer i månaden. Hemtjänstpersonalen i Kungälv har även längre arbetsdag, än andra kommunanställda, eftersom de inte har några kafferaster. Rast är viktigt för återhämtande, men också en viktig social faktor. Detta är en jämlikhetsfråga inom personalgrupperna i kommunen! Anders Holmenskiöld, som är högsta chef i kommunen, kunde inte ens förmår sig till ge personalen en extra månadslön, efter pandemin. Så det är inte konstigt att hemtjänstpersonalen känner sig nervärderade.

Eftersom sköterskor är bristvara kommer det att bli kris till hösten när sommarvikarierna slutar. Jag tror att de styrande omedvetet har en känsla av att vårdyrket fortfarande är ett kall.

Personalbristen har ställt till problem för oss vårdtagare. Man övergick till E-handel i stället för att gynna de lokala handlarna. Problem, uppstod de som har en dålig pension. E-handeln är ca 25% dyrare. Men nu ökar priserna på mat katastrofalt. Mathem har som andra affärer extrapriser och erbjudande. Men vi vårdtagare kan inte se dessa. I en skrivelse stod det att personalen skulle besöka oss med en dator och gå igenom inköpen. Då hade vi fått se vilka erbjudanden som fanns. Så blev det inte, utan vi får skriva ned vad vi vill ha, men vi har inte någon aning vad det kostar. Kan tänka mig att vårdtagare med små marginaler får en obehaglig månadsräkning. Kan också tänka mig, att vi får vårdtagare, som i längde blir undernärda. Kommunen måste lösa matfrågan de som det sämst ställt. Utöver detta har Västtrafik höjt priset för sjukresor från 85 kronor till 125 kronor enkel resa.

Med förhoppning att Kungälvs kommun inser de problem som finns inom hemtjänsten och att Ni tänker på det gamla ordspråket ”man saknar inte kon förrän båset är tomt”.

Ingemar Thorsson

LÄS MER:Om vi var så viktiga under pandemin, varför syns inget i våra lönekuvert?

ANNONS