Arkivbild: Kent Hallgren
Arkivbild: Kent Hallgren Bild: KENT HALLGREN

På vems sida står Socialdemokraterna?

Är det vi som blir kvar i en redan söndereffektiviserad verksamhet som ska ta på oss alla de uppgifter som inte blir gjorda av de som sparkats?, undrar Kommunalarbetaren Tobbe.

ANNONS

Ja nu är vi här igen, arbetsgivaren kan inte hålla sin budget för sin verksamhet och man ser över sin personal. För en som inte är insatt i vad detta betyder så kan man förtydliga det med att Kungälvs kommun måste sparka sina medarbetare och nu till stor del inom fritidshemmen och skolan. Det handlar om arbetaren som inte kan jobba hemifrån under pandemin, arbetaren som många gånger har en otrygg anställning och därför en sämre lön. Det är vi som i flera år fått jobba med hårda besparingar på vår verksamhet. När nedskärningarna kommer så är vi inte ett dugg värda utan behandlas som skräp som kastas bort. Ni kastar bort unga som medelålders människor som bara vill göra det som är rätt i samhället genom att jobba och göra ett gott arbete.

Det är lätt att göra sig av med oss arbetare när det saknas pengar i kommunens kassa. Och vem skall ta på sig alla de uppgifter som då inte blir gjorda av de som sparkats? Är det vi som blir kvar som skall göra det i en redan söndereffektiviserad verksamhet på grund av åratal av kraftiga nedskärningar? Är detta den arbetslinje som Socialdemokraterna och övriga politiker i Kungälv står för? Vi vill ha svar på vart pengarna har tagit vägen och varför ni håller fast vid en arbetslinje som gör arbetare arbetslösa och sjuka. Ni har en övertro på vad vi kan åstadkomma i vårt arbete med barn och unga när både arbetskamrater och resurser försvunnit och fortsätter att försvinna. Inte heller vi nöjer oss med en klapp på axeln! Vi vill ha arbetskamrater, trygga anställningar och retroaktiv lön för de timavlönade för den tid vi andra fick ett engångsbelopp.

Ni måste ta ansvar för hur era beslut blir i verkligheten!

Facken var starkt emot dessa besparingar från första början. Politiker som säger sig vilja lyssna och samarbeta med facken stod där återigen med blinda ögon och döva öron. Man väljer nu att titta åt ett helt annat håll när förskola och skolan dras med en mycket stram budget som är konsekvens av pandemin samt de tidigare besparingarna. Politikerna har gjort ett medvetet val med att se mellan fingrarna och helt slutat lyssna. Ni har inte lyssnat på oss som arbetar inom verksamhet och kan den bäst. Ni har inte frågat oss vad vi ser krävs i arbetet med barn och unga inom förskolan och skola. Är det bara siffrorna i budgeten ni ser? Är erat viktigaste mål att hålla den till vilket pris som helst?

Socialdemokraterna säger sig stå på arbetarens och barnens sida men stämmer det verkligen? Låter bra i första majtal och valkampanjer men är inte värt något när man tillsammans med andra partier skall göra riktig politik. Är det att stå på arbetarnas sida när arbetslinjen är lika med en budget som innebär uppsägningar inom fritidshemmen och skolan, ett arbete vi blir sjuk av och där vi får sämre villkor? Eller på barnens sida när fritids har på tok för många barn, förskolegrupperna ökar ännu mer med färre personal och elevassistenterna sägs upp trots att de behövs?

Nu vill vi som är medlemmar i Kommunal och arbetar i förskolan och skolan få ett svar på dessa frågor. Vi har väntat länge…

Kommunalaren Tobbe med flera inom förskola och skola

Erika Sjöblom, ordförande i Kungälvs Arbetarekommun, svarar ”Vi står på det starka samhället sida”.

ANNONS