Elisabeth Mattsson (L), Gun-Marie Daun (KD) och Victoria Dahlqvist (SD) är alla förvånansvärt tysta, menar Martin Ottosson (UP).
Elisabeth Mattsson (L), Gun-Marie Daun (KD) och Victoria Dahlqvist (SD) är alla förvånansvärt tysta, menar Martin Ottosson (UP). Bild: Katarina Berg

Oppositionen är tyst – vad hände med nageln i ögat?

I bilen som åker från Kungälv för att representera oss i diverse sammanhang, där sitter två starka "gubbar från majoriteten" i framsätet, med ett kvinnligt oppositionsråd i baksätet.

ANNONS
|

Efter valet kunde man läsa i KP att oppositionens tre starka kvinnor ska bli en nagel i ögat på gubbarna i majoriteten.

Hur det har gått? Det har det väl gått så där.

På KF kan vi höra oppositionsrådet upprepa KSO:s lägesrapport, för att sedan gå i dvala. Även från kommunfullmäktiges vice ordförande, är det förvånansvärt tyst. Den tredje damen är också väldigt osynlig.

Men visst finns det ljusglimtar. Mikael Karlsson, Matilda Karlsson, Fredrik Daun, Patrik Ryberg och kanske någon till.

Men räcker detta? Nej, för det mediala intresset ligger på de tre ledande damerna, och när de inte syns, då syns inte heller oppositionen.

ANNONS

Varför är det då så här? Jag tror att det enkla svaret är för att vi alla är människor, med människors egenskaper på gott och ont.

Om vi bläddrar tillbaka till tiden innan Moderaterna och Socialdemokraterna hoppade i säng med varandra, så kan vi se en markant skillnad. Då hade vi ett starkt kommunalråd och ett starkt oppositionsråd (herrarna turades om att vara det ena eller andra, allt efter hur valresultatet blev.)

Hur ser det ut nu? Jo, i bilen som åker från Kungälv för att representera oss i diverse sammanhang, där sitter två starka "gubbar från majoriteten" i framsätet, med ett kvinnligt oppositionsråd i baksätet.

Vem är stark nog att vara en nagel i ögat när man vet att morgondagen ska tillbringas tillsammans med dem man har petat i ögat?

Inte jag i alla fall, och tydligen inte vårt oppositionsråd heller. För vi är just det, människor, med mänskliga känslor och beteenden.

Vad kan vi göra åt problemet? En enkel analys är väl att jämna ut maktförhållandet i bilen. Gubbarna klarade att åka själva i bilen när de var majoritet och opposition, så varför måste majoriteten ha två gubbar i bilen nu när de regerar tillsammans?

Vad händer efter nästa val, när kanske inte Miljöpartiet är tillräckligt starkt för att gubbarna ska kunna behålla sin makt? Jo, då tar man troligtvis in ett starkare parti (troligtvis med en stark kvinna).

Skall man då åka tre kommunalråd och ett oppositionsråd i bilen?

Efter nästa val kan det vara tre jämnstora partier som bildar majoritet, och alla vill väl åka med i bilen?

Martin Ottosson

Partiledare Utvecklingspartiet

ANNONS