”Förra veckan veckan nåddes vi av det fruktansvärda beskedet att en kvinna i vår kommun bragts om livet”, skriver socialdemokraterna Emelie Gillberg och<strong id="strong-c43d67e8f594603e880715e3eb2a9efe"> </strong>Camilla Haag.
”Förra veckan veckan nåddes vi av det fruktansvärda beskedet att en kvinna i vår kommun bragts om livet”, skriver socialdemokraterna Emelie Gillberg och Camilla Haag. Bild: Linus Olsson

När ska våldet mot kvinnor ta slut?

Mäns våld mot kvinnor är ingen privat angelägenhet. Det är ett jämställdhetsproblem, ett folkhälsoproblem och ett allvarligt hot mot mänskliga rättigheter, skriver socialdemokraterna Emelie Gillberg och Camilla Haag.

ANNONS
|

Förra veckan veckan nåddes vi av det fruktansvärda beskedet att en kvinna i vår kommun bragts om livet.

Varje dag utsätts kvinnor och flickor för trakasserier, våld och sexualbrott, inte sällan av en man som hon har eller har haft en relation med. Var tredje vecka dödas en kvinna av en man. Mörkertalet är stort, då många kvinnor och flickor inte vågar polisanmäla det de fått utstå. Mäns våld mot kvinnor är ingen privat angelägenhet utan handlar om grova brott, våldtäkter, grov misshandel, försök till mord, mord och förföljelse. En kriminalitet som pågår dygnet runt, året runt. Alldeles för många kvinnor lever under hot och förföljelse. Mäns våld mot kvinnor tar sig många olika uttryck och förekommer över hela världen. Det är såväl ett globalt världsproblem som ett lokalt samhällsproblem. Det är ett jämställdhetsproblem, ett folkhälsoproblem och ett allvarligt hot mot mänskliga rättigheter.

ANNONS

Aldrig har det då känts så viktigt att stå upp för jämställdheten och för avskaffandet av mäns våld mot kvinnor som nu. Motståndet mot jämlikhet och jämställdhet ökar i många länder världen runt. Inskränkande av aborträtten och avkriminaliserande av våld i hemmet står högt på dagordningen när de högernationalistiska rörelserna får alltmer inflytande. Vi ser ett ökande hot mot kvinnors frihet på många håll i världen och vi är inte på något sätt skonade för den tendensen i vårt eget Sverige eller i vår kommun.

Med den nuvarande regeringen ser vi en stor risk för minskad prioritering av arbetet med att avskaffa mäns våld mot kvinnor både när det gäller införande av ny skyddande lagstiftning och olika former av brottsbekämpande åtgärder, men även när det gäller det förebyggande arbetet. Stora hål i finansieringen av välfärden försämrar skyddet och stödet för våldsutsatta kvinnor och barn ytterligare. När samhället inte längre förmår ta sitt ansvar ökar utsattheten ytterligare och konsekvenserna kan bli ödesdigra. Vi måste bli fler som visar att vi står upp mot våldet mot kvinnor!

Emelie Gillberg

Ordförande S-kvinnor i Kungälv

Camilla Haag

Ordförande Socialdemokraterna i Kungälv

LÄS MER:Polisinsats i centrala Kungälv – grovt våldsbrott

LÄS MER:Åklagaren: ”Han hade en relation till den avlidna”

LÄS MER:Misstänkte mannen begärs häktad för mord

ANNONS