Kärnkraft blir inte säkrare för att elpriset är högt och reaktorn liten

För Kungälvs del, som är en pendlarkommun, klarar vi att hålla takten för 1,5 C målet enklast genom att hälften av alla nybilsköp blir elbilar. Det skriver Patrik Renström (C).

ANNONS

Corona, facebook-sanningar och valår har fått det att börja bubbla som aldrig förr. Grodor hoppar ut och texter raderas på hemsidor. För en tid sedan hörde jag en moderat som bubblade över om att bygga ett litet kärnkraftverk i Kovikshamn. ”Gräv en grop och stoppa ner en reaktor i den”. "Efter femtio år - gräv en ny grop och gjut igen den gamla". Det här brukar vara en klok människa så jag tänkte att han nog nyktrar till.

Nu i veckan bubblade det ytterligare. SD i Kungälv vill bygga små kärnkraftverk vid Nordre älvs mynning och SD Göteborg vill ha ett kärnkraftverk i varje kvarter. Åter här i Kungälv så vill KD bygga ett kärnkraftverk i en lada i Kareby.

ANNONS

Kärnkraft blir inte säkrare för att elpriset är högt och reaktorn liten. Den lilla serietillverkade reaktorn med kort byggtid, är tänkt att minska kostnaden. Dock finns den ännu inte. Det som byggs idag är en testomgång med den tekniken. Det kommer att ta minst 20 år innan det är en märkbar del av energisystemet.

För att klara den globala uppvärmningen och hålla den under 1,5 C behöver vi minska CO2 utsläppen med en takt om 50% på tio år. På 20 år skall vi vara nere på 25% av dagens CO2 utsläpp. Efter 20 år måste vi minska ytterligare 50% ner till 12,5% av dagens utsläpp, och där kan säker kärnkraft ha en roll. Men att sluta klimatarbetet med drömmar om ny kärnkraft runt hörnet är hål i huvudet.

För Kungälvs del, som är en pendlarkommun, klarar vi att hålla takten för 1,5 C målet enklast genom att hälften av alla nybilsköp blir elbilar.

Bonus om vi dessutom åker mer kollektivt, samåker, jobbar hemifrån och reser klokare, äter mer grönt.

För övrigt så kommer det mesta av kärnbränslet från Ryssland.

Vi kan inte pantsätta framtiden en gång till för att leva gott just nu.

Vi vill att hela Kungälv och hela värden skall leva i framtiden också.

Patrik Renström, Centerpartiet Kungälv

ANNONS