Jag har totalt omvärderat Nato

När Ryssland attackerar ett fredligt europeiskt land och hotar alla länder som eventuellt lägger sig i med en enorm vedergällning. Då behöver vi sannerligen vara med i en stark allians, skriver insändarskribenten.

ANNONS

Jag har under mitt politiskt medvetna liv aldrig tidigare varit för att Sverige ska vara medlem i Nato, jag var även starkt EU-kritisk.

Men ju äldre jag blir desto mer kan man börja omvärdera sina åsikter. EU har alltid varit fint i tanken men inte fungerat i praktiken. Mellanstatliga samarbeten är tillgodo för oss alla. Men en union utan principer är inget jag vill vara en del av. Ukrainas president bad alla EUs 27 medlemsländer om militärt stöd men ingen vågade hjälpa sin europeiska granne. De vågar heller inte slå till med riktigt hårda sanktioner, då sanktionerna även blir kostsamma för EU-länderna själva.

ANNONS

Nato däremot har jag totalt omvärderat. När Putin attackerar ett fredligt europeiskt land och hotar alla länder som eventuellt lägger sig i med en sådan enorm vedergällning att det bara kan tolkas som att kärnvapen i sådana fall kommer att användas. Då behöver vi sannerligen vara med i en stark allians. Dessutom hotar Putin explicit Sverige och Finland från att gå med i NATO. Då är det skäl nog att gå med. För attackeras en NATO-medlem då är alla NATO-länder tvungna att försvara. Hade resten av Europa vart neutrala som Sverige under andra världskriget då hade Hitler vunnit. Är vi neutrala nu kommer Putin vinna och ni ska inte tro att han nöjer sig med Ukraina, och som vi alla vet så är det segraren som skriver historien. Med Putin som segrare vill inte jag vara en del av historien. Bojkotta Ryssland från allt till dess det ryska folket gör uppror mot sin verklighetsfrånvända regering och för första gången i den ryska historien kan bli en äkta demokrati.

Till dess bör vi stödja Ukraina i allt de begär samt snarast skicka in Medlemsansökan till NATO.

Pontus Reuterbratt

ANNONS