Ytterby station, Bohusbanan.
Ytterby station, Bohusbanan. Bild: Kristian Johansson

Hur ska jag och andra pendla mellan Ytterby och Göteborg i ett års tid?

Signaturen AH vänder sig till Västtrafik och undrar hur det ska bli för alla som reser från Ytterby, Kode och Stenungsund till Göteborg när Bohusbanan renoveras.

ANNONS

Hej Västtrafik. Jag såg att Bohusbanan ska renoveras/stängas av under ETT ÅRS tid från och med april 2023 och att det kommer påverka oss som pendlar från Ytterby. Mailade er och frågade hur det kommer bli, fick då svaret att renoveringsarbetet sker mellan Uddevalla och Stenungsund och ni leder om alla tåg mellan Göteborg och Uddevalla via Trollhättan sedan vidare norrut. Ni skrev även att ni sätter in ersättningsbussar mellan Uddevalla och Stenungsund.

Fick INGET svar om hur det ska bli för oss som reser från Ytterby, Kode och Stenungsund till Göteborg.

I dagsläget när ni har planerade avbrott i tågtrafiken sätter ni i ersättningsbussar för vissa turer men inte alla. Till exempel sätter ni inte in någon ersättningsbuss för tåget som går klockan 6:30 från Ytterby. Ni sätter inte heller in ersättningsbussar för alla avgångar från Göteborg mot Ytterby på eftermiddagarna, en ersättningsbuss per timme jämfört med ett tåg i halvtimmen som det brukar vara vissa tider på eftermiddagarna är inte ovanligt.

ANNONS

Att ibland under korta avbrott åka på ovan beskrivet sätt fungerar men det kommer inte fungera i ett års tid. Jag hinner inte lämna mitt barn på förskolan klockan 6:00 när förskolan öppnar och ta ersättningsbussen som i nuläget brukar gå klockan 6:06. Att ta nästa ersättningsbuss som brukar gå 7:06, eller ”vanlig” buss gör att jag kommer för sent till mitt arbete. Det fungerar inte i ett års tid och jag vill ha ett svar på hur ni tänker göra, jag kommer troligen behöva byta arbete om ersättningsalternativen ser ut som de gör i dag när tågen inte går.

Att ta ordinarie bussar från Ytterby till Göteborg tar lång tid och oftast behöver man byta på Kungälvs resecentrum vilket leder till resetider mellan Ytterby och Göteborgs central på upp mot 45 minuter mot tågets 18 minuter.

Så jag önskar ett svar från er, det är knappt fyra månader kvar till avstängningen.

AH

LÄS MER:Tur att vi inte skulle spela fotboll, bara ta hand om gamla!

LÄS MER:Förnedrande brister i sjukhusets nya lokaler

ANNONS