Budskapet från signaturen AMG till Kungälvs kommun är: Överväg ert beslut och höj kulturstödet rejält! Gör ett kulturellt vägval! Vi är många som påverkas och vill bo i en kommun med levande kultur.
Budskapet från signaturen AMG till Kungälvs kommun är: Överväg ert beslut och höj kulturstödet rejält! Gör ett kulturellt vägval! Vi är många som påverkas och vill bo i en kommun med levande kultur. Bild: Måns Langhjelm

Höj kulturstödet, Kungälvs kommun!

Kulturstödet har minskat och nu lägger teater Tofta ner. Vi hamnar nästan i botten av Sveriges kommuner – nr 284 av 290. Varför satsas det så lite på kulturområdet? Som Kungälvsbo skäms man!, skriver signaturen AMG.

ANNONS
|

”Har du någonsin tänkt på hur ditt liv kunde ha blivit annorlunda? För de beslut vi fattar, djupt medvetet eller under impulsens sken, förändrar vårt och kanske andras öde.”

Så startade Birgitta Ohlsson sitt sommarprat i P1 sitt fängslande och tänkvärda program. Vi var säkert många som reagerade på frågan och gjorde en snabbanalys av vägval tidigare i livet. En liknande undran om vägval bör ställas till dem som beslutar om ekonomin i Kungälvs kommun. Länge har vi i så gott som varje nummer av K-P läst det ensidiga budskapet: Kungälv ska växa!

Nu är vi ca 50 000 inv, och jag kan undra vad vi ska ha vår stad till? Det verkar som om vi bara ska bo och shoppa, men görs det någon insats för kulturen? Hur ser den insatsen i så fall ut?

ANNONS

Flera artiklar har skrivits i K-P om Teater Tofta, som under 15 år framfört uppskattade föreställningar. Nu måste den tyvärr läggas ner. Det ekonomiska bidraget från kommunen har minskat de senaste åren. Vi hamnar nästan i botten av Sveriges kommuner – nr 284 av 290. Varför satsas det så lite på kulturområdet? Som kungälvsbo skäms man!

I DN 19 juni kunde vi läsa om sommarteater i Sverige. Bland de 13 som lyfts fram finns ”Våra privata liv” på Teater Tofta – den enda från västsverige. Det visar på en strålande framåtanda. Västanå teater i Sunne som denna sommar spelar ”Herr Arnes penningar” är också hårt pressad, men där sköt region Värmland till 500 000 kr. Teater Tofta fick i år 50 000 kr av kommunen – en halvering på två år.

Budskapet till Kungälvs kommun är: Överväg ert beslut och höj kulturstödet rejält! Gör ett kulturellt vägval! Vi är många som påverkas och vill bo i en kommun med levande kultur.

I G-P 29 juni står att läsa om regionens stora satsning på Göteborgs symfoniorkester, som får 10 miljoner extra för att kunna upprätthålla sin höga kvalitet. Regionen skriver ”att säkra ett vitalt och välmående kulturliv är en kärnuppgift.”

AMG

LÄS MER:Nu går ridån ner för sommarteatern i Tofta

LÄS MER:Kulturchefsrollen försvinner i Kungälv

ANNONS