Har Kungälvs kommun råd att tappa fler undersköterskor, undrar insändarskribenten.
Har Kungälvs kommun råd att tappa fler undersköterskor, undrar insändarskribenten. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Har kommunen råd att förlora fler undersköterskor?

”Hur ska man orka utföra alla sina arbetsuppgifter när våra dagar förlängs till upp till 9-10h per arbetspass?” undrar Undersköterska Kungälvs kommun.

ANNONS
|

Öppet brev till de som styr i Kungälvs kommun.

63.90kr/h är vad en undersköterska får i helgjobb. Det är inte direkt att man blir rik av att arbeta helg. Men enligt nya bestämmelser så kortas våra timmar på helgen för det är "för dyrt" så istället för att jobba våra cirka 8h per dag som en heltids undersköterska gör har dom kortats ner på helger till 5-6h. Det betyder att vi måste ta igen dom timmarna på vardagarna och vi schemaläggs till mellan 16.30-17.30.

Det betyder att vi kan få arbeta 06.45-17.00 en vanlig arbetsdag på en vardag, är det verkligen rimligt? Man snittar ungefär 5000-7000 steg på en dag och det är bara det vi går, sen är det resten av arbetets tyngd. Hur ska man orka utföra alla sina arbetsuppgifter när våra dagar förlängs till upp till 9-10h per arbetspass?

ANNONS

Som mamma och undersköterska är jag redan borta varannan helg och några kvällar i veckan från mina barn och missar deras fritidsaktiviteter. Och nu bara för att jag är "för dyr" på helgerna hinner jag inte hem i tid för att hämta dom på skolan innan dom stänger.

Våra barn kommer alltså behöva vara på fritids från att det öppnar till att de stänger på dagarna för att vi "är för dyra" på helgerna.

Ska det verkligen vara så? Hur tänker ni när ni tar dessa beslut?

Vi får höra att vi ska vara på plats när "verksamheten kräver det och behöver det" men det finns ingen verksamhet som behöver oss mellan 16.30-17.30 på ett dagtidspass som dagpersonal. Hur kan man ta beslut om en verksamhet när man överhuvudtaget inte ens satt sin fot i verksamheten och inte har en aning om hur man arbetar eller vad man gör på en dag?

Pratar man med kollegor runtom i kommunen är de en stor del kompetenta undersköterskor som söker sig långt ifrån vården och kommunen pga dessa nya bestämmelser som kommit de senaste. Som de ser ut nu så är de enorm brist på undersköterskor som det är, har Kungälvs kommun verkligen råd att förlora ännu fler för att 63.90kr/h är "för dyrt"?

Kungälvs kommun växer och växer, men hur ska ni locka till er ny personal till vården när ni kör den personal ni har i botten? Anställda mellan 25-30 år pratar om att sjukskriva sig för arbetsbelastningen och tyngden är för mycket redan nu. Hur blir det då sen? Med alla pensionsavgångar och uppsägningar som man redan nu inte kan tillsätta med utbildad personal.

Är eran tanke att fixa en bransch som redan går på knäna med ännu mer åtstramningar och ännu sämre villkor? För som det ser ut nu är det ingen som vill arbeta inom vården och det är inte yrket som är felet.

Undersköterska Kungälvs kommun

ANNONS