Funderingar i jul- och nyårstider

Du, liksom jag, kan bidra till fler vårar med sjungande och häckande fåglar i den bästa livsmiljön, nu och för många, många kungälvsgenerationer efter oss. Vad vill och kan du bidra med, där du är? Det skriver Pernilla Jalneskog, dedikerad kungälvsbo och hälsovetare.

ANNONS
|

I den pågående julnostalgin och den mänskliga ivern att lysa upp tillvaron med diverse vindsgammal och för året nydesignad ljusapparatur, står jag vid diskbänken i morgonrock och tänker tillbaks på en tidig vårmorgon …

På min promenad runt den lilla dammen i skogen, lyssnar jag till den ivriga fågelsången och insuper livet i naturen runtomkring. När jag stannar till och följer med blicken uppåt längs den tjocka trädstammen mot den stora fågelholken, möter mig synen av utstickande spik och två löst hängande plankor. Nedanför ligger kvarlevorna av två stora vitaktiga ägg. Vandaliserad! Händelsen gjorde mig bedrövad men fick mig också att vakna upp och fundera över mitt eget liv. Vilka värderingar för jag över till mina barn (och mina barn till mig) och hur lär jag dem att respektera sig själva och allt levande? Leder mitt sätt att leva på till något bra för framtida generationer, jorden vi lever på och en hållbar utveckling?

ANNONS

Jag antar att vi står inför att sopa upp och limma ihop skärvorna, efter mänsklighetens framfart för bekvämare och mer ”framgångsrika liv”, i elitismens och konsumismens namn. Om vi i längden ska gå hela ur det mänskliga parasitangrepp som jorden försöker skaka sig fri ifrån genom diverse naturkatastrofer, bör vi då inte höja blicken och ribban, genom att visa på mänskliga förmågor som helhetstänkande, empati och handlingskraft?

Min tilltro till människan, alla destruktiva gärningar till trots, är stor. Varje människa har en egen kraft och förmåga att påverka utvecklingen i positiv riktning, och gör skillnad. Vi kan påverka industriers, företags och politikers existensberättigande och värna grundlig, klok och etisk stadsplanering; såsom att ifrågasätta fort-och-fel-processen och planeringen av en storskalig exploatering och vandalisering av det populära närströvområdet Dammbergen, ett av Kungälvs tre kvarstående gröna lungor. Ett område som tidigare inventerats och märkts ut av experter att ha ett högt skyddsvärde (2).

Över 700 kungälvsbor, föreningar (bland annat Naturskyddsföreningen) och anställda i pedagogiska verksamheter har gjort skrivelser till kommunen, initierat och genomfört politikervandringar i området, hämtat ut offentliga handlingar, skrivit många insändare, rapporterat in observationer på Artportalen.se, kontaktat Länsstyrelsen, en specialiserad jurist och organiserat sig. Resulterat hittills: Ett något mer strategiskt och grundligt Planprogram, som fick ersätta de insatta tjänstemännens ursprungliga önskemål om en fördjupad översiktsplan.

Om politikerna ödmjukt reflekterar och tänker om utifrån så många engagerade människors relevanta argument – direkt i linje med nationella och regionala miljö- och folkhälsomål – den frågan är fortfarande öppen …

Dammbergens, hela stadens och våra barns framtid med hälsa och tillgång till nära natur, ren luft och rent vatten, avgörs av oss alla. Du, liksom jag, kan bidra till fler vårar med sjungande och häckande fåglar i den bästa livsmiljön, nu och för många, många kungälvsgenerationer efter oss. Vad vill och kan du bidra med, där du är?

Lycka till och stor jul- och nyårskram till alla härliga människor som lyser ikapp med Kungälvs julbelysning!

Pernilla Jalneskog,

dedikerad kungälvsbo och hälsovetare

ANNONS