Du påstår att jag troligtvis blivit smittad av en fästing, trots att du vet att jag fått en påse med smittat blod med Neoexrlichia-bakterien. Hur kan du förneka detta? skriver Krister Jildén.
Du påstår att jag troligtvis blivit smittad av en fästing, trots att du vet att jag fått en påse med smittat blod med Neoexrlichia-bakterien. Hur kan du förneka detta? skriver Krister Jildén. Bild: Stefan Bennhage

Förneka inte att jag blev smittad av blodtransfusionen

Du påstår att jag troligtvis blivit smittad av en fästing, trots att du vet att jag fått en påse blod smittat med Neoexrlichia-bakterien, skriver Krister Jildén i ett öppet brev till Lena Lyxe, enhetsöverläkare på Blodverksamheten.

ANNONS
|

Hej Lena Lyxe, enhetsöverläkare på Blodverksamheten, Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Det är jag som är Krister Jildén som skriver till dig;

Jag har sen 2023 inte mått så jäkla bra, jag fick en blödning i mag- och tarmkanalen, hamnade på Kungälvs sjukhus och fick helt fantastiskt vård.

Vill passa på att säga vilken underbar personal du har på Kungälvs sjukhus (dom är verkligen fantastiska.) Jag fick 5 påsar blod vilket jag är evigt tacksam för!

Jag återgick i arbete så fort jag var ok, ett arbete som jag verkligen älskar. Jag jobbar inom i LSS i Kungälvs kommun, men kände att jag inte riktigt ”kickade” igång. Använde de lediga dagarna i soffan för att återhämta mig.

ANNONS

Det funkade ett antal månader. Sen blev jag allt tröttare och i juni i år orkade jag inte längre. Läkaren sa att det troligen är utmattning, vilket stämde bra in på hur jag kände. Efter en vecka fick jag ett brev där det konstaterades att en av mina påsar blod innehöll Neoexrlichia-bakterien. Jag blir ombedd att ta prover på vårdcentralen.

Några dagar senare kom beskedet att jag fått den aktuella smittan (Neoexrlichia-bakterien). Två dagar senare går jag på semester och är friskskriven. Jag ska äta penicillin i 3 veckor. Ingen kanonsemester direkt.

Nu påstår du Lena, att det inte finns något samband mellan min smitta och den konstaterade smittan i blodtransfusionen. Min direkta fråga till dig är:

Jag får hem ett brev om att jag HAR fått smittat blod, en av mina 5 påsar hade Neoexrlichia-bakterien. Efter några dagar kommer ett samtal från Kungälvs sjukhus att jag fått smittan.

Jag blir tillsagd börja 3 veckors behandling med penicillin omedelbart. Nu påstår du att det inte finns något samband mellan jag fått en påse blod konstaterat smittat med Neoexrlichia-bakterien, och att den smittan nu finns i mitt blod!

Du påstår att jag troligtvis blivit smittad av en fästing, trots att du vet att jag fått en påse med smittat blod med Neoexrlichia-bakterien. Hur kan du förneka detta? Det känns nästan som om att det är mitt fel.

Hur är det möjligt att jag får ett konstaterat smittat blod, men inte blir smittad av det, utan istället blir smittad av en fästing? Eller är det så möjligen vara så att du redan nu vill säkra om det blir någon tvist om ersättning? Nu är jag så gammal att jag börjar tänka på Tjernobylkatastrofen för det som hände där kunde ju inte hända, så egentligen hände ju inte det, eller?

Krister Jildén

LÄS MER:Sjukvården svarar om blodsmittan

LÄS MER:Blodsmitta konstaterad hos Krister Jildén

ANNONS