Arkivbild
Arkivbild Bild: Catrin Hansson

Enkelresorna är den stora inkomstkällan från färjan

Centerpartiet röstade för nya priset för årskort på Marstrandsfärjan och ger replik på liberalernas insändare Lyssna på företagare och medborgare i Marstrand.

ANNONS

Årskorten för Marstandsfärjan kostar nu 1 200 kr/år för vuxna och de som redan köpt dyrare årskort får tillbaka pengar. Centerpartiet röstade för detta i kommunfullmäktige, tvärt emot vad Liberalerna skrev i sin insändare i KP 2 juli. I kommunstyrelsen ville vi ha ett lägre pris för enkelresorna.

Enkelresorna är den stora inkomstkällan så det blir säkrare med det högre priset ett år till och därefter är det dags att utvärdera.

Det är jättebra att vi kommit ner till 1200 kr/år i stället för de 4000 kr som beslutades i november.

Företagarna har legat på och skaffat fram ett underlag. Enligt dem visar fotocells-räkningen för corona-året att färjan haft 420 000 resenärer. Företagarna säger att ett normalår så är det 500 000. Av de 500 000 resenärerna är många sådana som har årskort eller är pensionärer med kort, och vi är rädda att man underskattat storleken på dessa grupper eftersom vi inte ser att man räknat bort dessa.

Om vi antar att alla Marstrandsbor med årskort (900 personer) åker 5 gånger i veckan, 50 veckor per år så blir det 225 000 resor. Lägger vi till 70 000 med pensionärskort, då blir det bara kvar 200 000 som betalar för varje resa. Att då gå ner till 600 kr per år för vuxet årskort blir fel.

Som vanligt är Liberalerna snabba med att göra av med våra skattepengar och bryr sig inte om att räkna efter i förväg. Så liberalernas fråga ”Vilka vet egentligen bäst?” får ni själva fundera på.

Centerpartiet vill framåt, därför har vi även lagt ett förslag om att byta till en lönsam, eldriven färja.

Patrik Renström, Centerpartiet Kungälv

ANNONS