Det finns en lösning på City Gross indragna tobakstillstånd

I fallet med City Gross tobakstillstånd så skulle man med lätthet kunna ”gå emot lagen” genom att åberopa likabehandlingsprincip. Nu är det dags för Kungälvs politiker att visa prov på såväl sunt förnuft och mod.

ANNONS
|

Jag är inget stort fan av tobaksprodukter. För mig får dom gärna förbjudas. Men nu lever vi ju inte i Sovjetunionen och tobak är inte förbjudet i Sverige. Däremot så har vi lagar och förordningar som reglerar försäljningen av tobak.

Så långt är jag med.

Efter att ha suttit en kortare tid i miljö- och byggnadsnämnden så har jag fått en liten inblick hur arbetsgången är i en myndighetsnämnd.

Vi har tjänstemän, som är lagen bokstavstrogna in i döden, sen har vi politiker. Politiker skall enligt mig ha sunt förnuft samt mod att följa det. Givetvis är det en balansgång gentemot lagen. Men politiker har betydligt lösare tyglar än en tjänsteman.

ANNONS

Tillbaka till tobaken. Som dom flesta vid det här laget har räknat ut, så handlar detta inlägg om City Gross och deras uteblivna tobakstillstånd.

Kontrollen av tobakstillstånd är outsourcade till Partille. Men beslutet ligger hos politikerna i Kungälv. Politiker med sunt förnuft och mod att följa det?

Nu har jag inte läst alla dokument, men jag har ändå fått fram såpass mycket information att jag vågar sticka ut hakan.

I detta fallet så skulle man med lätthet kunna ”gå emot lagen”. Om nu tjänstemannen i Partille tolkar lagen rätt vill säga. Vi har nämligen något som heter likabehandlingsprincipen.

Likabehandlingsprincipen är väldigt luddig med oskarpa gränser. Förutsättningarna måste vara exakt dom samma för att den skall kunna åberopas. Bara för att grannen 30 meter bort får bygga ett garage, så är det inte säkert att du får det. Då det kan vara diverse saker som skiljer husen och tomterna i från varandra.

Men i det här fallet så skulle våra politiker med lätthet kunna gömma sig bakom den, och komma undan med det.

Exakt samma ansökan som City Gross i Ytterby har fått avslag på, har ett antal andra butiker inom samma koncern fått tillstånd på. Tjänstemannen och politikerna i Kungälv är faktiskt dom enda i hela Sverige som har underkänt just dessa dokument.

Varför? Feghet? Något som jag har missat? Eller något helt annat?

Tyvärr så har jag inte lyckats bringa klarhet i detta. Feghet, en i Brasilien. Nä, nu är det dags för Kungälvs politiker att visa prov på såväl sunt förnuft och mod.

Martin Ottosson

Partiledare, Utvecklingspartiet

LÄS MER:Fortsatt nej till tobakstillstånd för City gross

LÄS MER:Anklagas för att medvetet förhala tobaksansökan

LÄS MER:City gross har väntat i åtta månader på tobakstillstånd

ANNONS