Debatt: Vi kommer att bli omringade av kommunens största grundskola

Vi som bor här kommer att bli omringade av kommunens största grundskola, skriver boende på Smaragdvägen i Kode.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

En skiss av förslaget till placeringen av Kode nya skola. Blivande nya skolområdet är det randiga grå området och husen på Smaragdvägen är de rosa kvadraterna.
En skiss av förslaget till placeringen av Kode nya skola. Blivande nya skolområdet är det randiga grå området och husen på Smaragdvägen är de rosa kvadraterna.

Mot gällande Översiktsplan skyndar sig Kungälvs kommun att slutföra detaljplanen för Kode nya skola.

Smaragdvägens Samfällighetsförening består av 16 kedjehus och 10 radhuslägenheter (65+ boende, Kungälvsbostäder). Husen är markerade med rött på kartan. Vi som bor här kommer att bli omringade av kommunens största grundskola och kommunens största trafikproblem.

Politiker och tjänstemän anser plötsligt att denna plats är ”utan jämförelse den bästa placeringen” enligt sammanträde i Kommunstyrelsen den 9 september 2020.

Vi anser däremot att denna placering strider mot allt sunt förnuft.

Boendemiljö och barnsäkerhet går före allt annat enligt Plan-och bygglagen respektive Barnkonventionen, som nu är lag. Vem vill i framtiden ha sin livsmiljö mitt på en skolgård och dessutom omgiven av tillhörande trafik av personbilar, bussar och lastbilar?

Vi som bor här ställer följande frågor till våra politiker:

1. Kommer våra fastigheter att lösas in?

2. Kommer våra bostäder att flyttas?

3. Hur länge skall vi leva med denna hotbild?

Vi har plågats av detta projekt sedan 9 september 2020. Det medför en stor ovisshet om vår framtida boendemiljö.

Andra alternativ utreds ej. På Medborgarstämman 16 december 2020 skulle alla ”missuppfattningar” angående Kode nya skola redas ut. Vi fick inga svar, men fick reda på att Kode stationssamhälle skulle växa rejält i samförstånd med Göteborgsregionen. Då måste ju skolbehovet öka ytterligare!

Det finns ju en väldigt enkel lösning…

Boende Smaragdvägen

ANNONS