Dags att bygga Kungälvs identitet

Bli inte pendlarförort, bli en egen identitet. Berätta om det moderna Kungälv, som är yngre än när Ivar Claesson gick i kortbyxor, skriver Fredrik Haraldsson.

ANNONS
|

Vi läser olika insändare om att Kungälv växer på höjden och bredden. Det är en mycket hög inflyttning till Kungälv, vilket är positivt. Men låt oss nu investera överskotten i att bygga identiteten Kungälv. Låt inte Kungälv bli en pendlarförort där man säger, men vi har ju en fin trägata, två fästningar och Marstrand.

Investera nu i identiteten Kungälv.

När jag åker runt i Sverige så slås jag över hur många duktiga entreprenörer och framsynta kommuner bygger stora lekplatser med teman exempelvis.

I Trollhättan har man satsat på en lekplats med både Macken och Skrotnisse som knyter an till samhället och identiteten Trollhättan. Det lockar också många besökare utifrån.

ANNONS

I Helsingborg har man byggt en hel enorm lekplats med dinosaurietema, i form av trädinosaurier och dinosaurierinslag i allt från offentlig toalett till rutschkanor. Inget med direkt koppling, men ändå något som drar in människor utifrån och sätter en prägel på Helsingborg som något mer.

Jag vill se investeringar i kulturell utsmyckning av identiteten Kungälv.

Hur vore det om vi lade en walk of fame i form av plattor med namn runt sjön i Fontin. En platta för internationella idrottare med koppling till Kungälv, Lovisa Lindh, Meraf Bahta, Pontus Wernbloom, Maria Brandin, Erik Lindh, Henrik Stensson, Per-Johan Axelsson med flera. Med plats för fler att vilja hamna där.

Ge oss världens största Bragokex som skulptur nere vid ankdammen.

Ge oss en lekplats med rutchkanor som ser ut som Ballerinatuber och små hus som ser ut som kexförpackningar.

Ge oss en staty eller lekspel med Gert Lengstrand som man kan ta på och som spelar små snuttar av låtar som han skrivit om man trycker på olika knappar.

Döp Mimers Hus Teater till Björn Gustafssons teater.

Ställ en enorm staty av Sommarskuggan på Kompisplatsen i Komarken.

Döp gator efter kexnamn.

Bli inte pendlarförort, bli en egen identitet. Berätta om det moderna Kungälv, som är yngre än när Ivar Claesson gick i kortbyxor.

Fredrik Haraldsson

ANNONS