Att byta namn på jordgubben till jordb är en enkel men betydelsefull åtgärd för ett mer inkluderande och jämställt samhälle, skriver signaturen <strong id="strong-f78ad6d5ac16bf1d6b0df1a785d668de">C-G Ståhl</strong>.
Att byta namn på jordgubben till jordb är en enkel men betydelsefull åtgärd för ett mer inkluderande och jämställt samhälle, skriver signaturen C-G Ståhl. Bild: Eric Johansson

Byt namn på jordgubben – för ett mer jämställt samhälle

Att byta namn på jordgubben till jordbär är en enkel men betydelsefull åtgärd för ett mer inkluderande och jämställt samhälle, skriver signaturen C-G Ståhl.

ANNONS

Jordgubben är en favorit bland många bärälskare, men det är hög tid att vi byter namn till något mer könsneutralt. Varför? Jo, för att det nuvarande namnet kan vara exkluderande för personer som inte identifierar sig som män.

Att använda ordet "gubbe" i ett bärnamn kan låta trivialt, men det är faktiskt en del av en större kulturell trend som normaliserar en viss typ av maskulinitet. Det är viktigt att vi strävar efter att skapa en mer inkluderande och jämställd samhälle, och att byta namn på jordgubben till jordbär (som det heter i ett par av våra grannländer) är en enkel men betydelsefull åtgärd i den riktningen.

Att byta namn på jordgubben kommer inte att förändra världen över en natt, men det är ett steg i rätt riktning. Genom att använda ett mer könsneutralt namn kommer vi att signalera till alla människor att de är välkomna att njuta av detta underbara bär, oavsett kön eller könstillhörighet.

Så låt oss byta namn på jordgubben till jordbär och göra vår värld lite mer inkluderande och jämställd!

C-G Ståhl

ANNONS