Det brukar vara kutym att inte lägga sig i oppositionens val. Skillnaden nu, är att det för andra gången i Kungälvs historia, finns två oppositioner, det skriver Ove Wiktorsson (C) i ett debattinlägg som den nya situation med två oppositionsblock i kommunen. Arkivbild
Det brukar vara kutym att inte lägga sig i oppositionens val. Skillnaden nu, är att det för andra gången i Kungälvs historia, finns två oppositioner, det skriver Ove Wiktorsson (C) i ett debattinlägg som den nya situation med två oppositionsblock i kommunen. Arkivbild Bild: Redaktionen

Att rösta blankt är även det ett aktivt val

Det brukar vara kutym att inte lägga sig i oppositionens val. Skillnaden nu, är att det för andra gången i Kungälvs historia, finns två oppositioner, det skriver Ove Wiktorsson (C) i ett debattinlägg som den nya situation med två oppositionsblock i kommunen.

ANNONS

Jimmy (Åkesson), Ulf (Kristersson), Ebba (Busch) och Johan (Pehrson) sitter säkert i riksdagen och gnuggar händerna, om de följde valen i Kungälvs kommunfullmäktige. Det första valet gällande fullmäktiges ordförande, kan jämföras med talmansvalet i riksdagen, där röstar S och MP för den Moderate kandidaten! När valet kommer till vice ordförande så har man ett val mellan en Sverigedemokrat och en Centerpartist. Då gör Liberalerna ett aktivt val och röstar på Sverigedemokraten i stället för Centerpartiet som även är ett liberalt parti. Socialdemokraterna och Miljöpartiet väljer att rösta blankt, i detta läge en röst som stöttar Sverigedemokraternas kandidat! Samma procedur upprepades när valen till fullmäktiges valberedning genomfördes.

ANNONS

Här gömmer sig Socialdemokraterna bakom något som man kallar kutym, och ja det brukar vara kutym att inte lägga sig i oppositionens val. Skillnaden nu, är att det för andra gången i Kungälvs historia, finns två oppositioner. En med SD, KD och L och en med UP, C och V. Där den sistnämnda inte får del av viceordförande platserna om vi inte får stöttning från några i majoriteten. Att Moderaterna inte går emot sina samarbetspartner på regeringsnivå är ju ganska självklart, om de skulle tröttna även på S och MP under mandatperioden så är det ju bara att byta block.

En liten förklaring, alla partier får platser efter storlek och samarbeten i styrelser, nämnder och beredningar. Majoriteten, om de har 31 mandat eller mer, delar på ordförandeplatserna, förutom revisionen som tillfaller oppositionen. Oppositionen har totalt 30 mandat, fördelat på SD, KD, L 19 mandat, UP, V, C 11 mandat. Vid en rättvis fördelning så borde viceordförande platserna i oppositionen fördelas med två tredjedelar till SD-blocket och en tredjedel till UP-blocket.

Men som sagt var så är det en ganska ny situation med två oppositionsblock. Jag hoppas med denna insändare få upp ögonen på särskilt Socialdemokraterna och Miljöpartiets medlemmar och fullmäktigeledamöter inför nästa kommunfullmäktige där kommunstyrelsen, nämnder, beredningar och utskott skall välja ordförande och viceordförande.

Ove Wiktorsson (C)

LÄS MER:Thomas Alpner (M) vald till ordförande i fullmäktige – kampen om viceposten stod mellan SD och C

LÄS MER:”Man får tävla mot sig själv i låg elförbrukning”

ANNONS