Att få en fast läkare verkar närmast omöjligt

Signaturen ”Oxen” tycker att det verkar närmast omöjligt att få en fast läkarkontakt.

ANNONS
|

Högst en fjärdedel av Sveriges befolkning har en fast läkarkontakt hos primärvården jämfört med flera av våra grannländer där siffran är 100 % (enligt en rapport från myndigheten för vård och omsorg).

Jag har i 15 år varit ”listad” på en vårdcentral i Kungälv. Jag har fått hjälp när jag haft besvär och varit nöjd och belåten med hjälpen. Jag har dock funderat över mitt behov av en fast läkarkontakt då jag behöver läkemedel resten av livet. Hittills har olika läkare (som jag aldrig träffat) skrivit ut mina mediciner och jag har börjat undra hur läkare kan skriva ut läkemedel till personer de inte känner. Det har varit enkelt att få ut nya recept på ett helt år utan att någon ifrågasatt dos eller behov av tabletterna.

ANNONS

Nu har jag önskat en fast läkarkontakt som kan se över mina ordinationer, ge råd och kanske ändra dosen. Att få en fast läkarkontakt verkar dock i det närmaste omöjligt.

Jag förstår att de sjukaste och de personer som behöver komma till läkaren ofta ska prioriteras men enligt patientlagen ska alla få möjlighet till en så kallad husläkare.

Finns det någon som kan svara?

Signaturen ”Oxen”

ANNONS