Vi Liberaler undrar hur kulturfrågorna ska få det utrymme de förtjänar när de nu är ett bihang till skolfrågorna, skriver fyra Liberaler i Kungälv.
Vi Liberaler undrar hur kulturfrågorna ska få det utrymme de förtjänar när de nu är ett bihang till skolfrågorna, skriver fyra Liberaler i Kungälv. Bild: Catrin Hansson

686 kronor: Priset på kulturens förtvinande i Kungälv

Hur ska Kungälv bevara sin unika kulturidentitet och historia med en så snål budget och nedskärningar på kulturfronten? Det är dags för kommunens ledning att vakna upp, skriver Liberalerna i Kungälv.

ANNONS

Kulturen är en viktig del av samhället, det är de flesta av oss överens om. Men i Kungälv verkar det som om denna insikt inte riktigt nått de styrande, S och M. Med tanke på att vår kommun stoltserar med den sjätte lägsta kulturbudgeten i landet, 686 kronor per invånare under 2022, kan man undra hur kultur prioriteras. Grannkommunerna och städer som Kiruna och Umeå verkar förstå vikten av en rik kulturscen – men inte majoriteten i Kungälv.

Inte nog med det, rollen som kulturchef har avskaffats och ansvaret har lagts på gymnasiechefen. Vi Liberaler undrar hur kulturfrågorna ska få det utrymme de förtjänar när de nu är ett bihang till skolfrågorna. Det är som att säga: "Vi har inte råd med en egen kulturchef, så vi lägger det på den som har fullt upp med gymnasieskolan." Frågan är, hur mycket och vilken kvalitet på kulturen kan man egentligen förvänta sig att få på detta vis?

ANNONS

Många av Kungälvs invånare tar säkert del av Göteborgs kulturutbud vilket inte är så konstigt, men ansvariga politiker borde ha ett starkt intresse för att Kungälvs invånare inte ska behöva pendla för att uppleva ett rikt kulturliv.

Vad gäller framtida satsningar så undrar vi om det finns några konkreta planer eller om vi får fortsätta drömma om att Kungälv en dag ska bli en stad där kultur blomstrar. Kanske kommer det en dag då vi ser investeringar i kultur som något som inte bara överlever, utan faktiskt frodas och berikar våra liv.

Hur ska Kungälv bevara sin unika kulturidentitet och historia med en så snål budget och nedskärningar på kulturfronten? Det är dags för kommunens ledning att vakna upp och inse att kultur är en vital del av vår identitet och vårt välbefinnande.

Kungälv förtjänar bättre än att låta kulturen tyna bort. Vi väntar på att se om majoriteten har modet och viljan att sätta kulturen på rätt plats i budgeten. Framtiden för vår kommuns kulturella själ hänger på det.

Elisabeth Mattsson (L)

Cecilia Olsson (L)

Matilda Jansson (L)

Michael Karlsson (L)

LÄS MER:Nu går ridån ner för sommarteatern i Tofta

LÄS MER:Varför står Kungälvsparken oftast tom?

ANNONS