Frida Rundqvists sexårige son blir slagen varje dag på Kullens skola

Misshandel, hot och gruppvåld. Så ser skoldagarna ut för Fridas son som går i förskoleklass på Kullens skola. Nu kräver hon att skolan upprättar en handlingsplan för att få slut på trakasserierna.
– Som mamma känner jag mig maktlös och förbannad. Värst är att inte få gehör från skolledningen. Min son ska inte behöva stå ut med det här.

ANNONS
|

Trakasserierna började redan vid skolstarten i augusti i år. Frida Rundqvists sexårige son berättade en dag att han tyckte bra om en kompis på skolan för att han inte slog honom så ofta.

– Vad menar du? Slår han dig ibland, frågade jag och kontaktade pojkens mamma. Hon berättade att hennes son hade svårt att sova på kvällarna för han skämdes för att han tvingades vara dum mot min son, berättar Frida Rundqvist som har sitt barn på Kullens skola.

Gömde sig på toaletten

Det visade sig att några barn på skolan blev tvingade av en äldre elev att slå Fridas son för att själva slippa åka på stryk. Slag och hot förekommer varje dag, berättar Frida. När vi pratas vid har det gått några dagar sedan den senaste allvarliga incidenten då sonen knuffades omkull och slog huvudet i asfalten.

ANNONS

– Han gömde sig under ett handfat på toaletten. Där satt han ensam och grät tills det gick över. Ingen vuxen hjälpte honom. I skolan har han tillsammans med några kompisar en plan för hur de ska kunna gömma honom för att han ska känna sig trygg, säger Frida och skakar på huvudet.

– Det här är ingen barnfråga. Det är en ansvarsfråga. Barn ska inte behöva ha strategier för att inte bli misshandlade.

Responsen lika med noll

Frida har tagit kontakt med skolan vid flera tillfällen i hopp om att de ska vidta åtgärder. Men hon tycker att responsen är lika med noll.

– De har uppmanat min son att han ska hålla sig undan eleven som slår honom. Och de har försökt ordna det så att min son inte har rast samtidigt som den andre eleven. Men problemen kvarstår på fritids, säger Frida och fortsätter:

– Men det är inte personalens fel. De är bra och gör så gott de kan. De visar stor empati. Resurserna räcker inte till. De kan ju inte trolla med knäna. Det är rektorn och i ledningen som det brister.

Frida har tagit kontakt med chefer på högre nivå som hänvisar tillbaka till rektorn. Hon vill ha en handlingsplan med uppföljning, och hon vill ha svar på frågan om skolan agerat enligt skollagen.

– Jag får inga svar alls från skolledningen om vad som hittills gjorts för att förändra situationen för min son.

Nyligen slutade rektorn på Kullens skola. Sedan några dagar tillbaka är det Johan Gilberth, rektor på Olseröds skola, som tillfälligt leder skolverksamheten. Han säger att han inte kommenterar enskilda ärenden eller situationen på skolan på grund av sekretesskäl och kan bara uttala sig i allmänna ordalag.

– Målet är att alla ska känna sig säkra och trygga i skolan. Det finns en arsenal med insatser för att skapa trygghet. Det råd jag kan ge är att mamman hör av sig till skolan igen och pratar med oss. Det finns en likabehandlingsplan som vi arbetar utifrån för att skapa trygghet.

Mamman upplever det som att ledningen inte lyssnar på henne.

– Det är väldigt tråkigt att höra och det är inte bra att det blir så. Återigen så är rådet jag kan ge att hon hör av sig till oss igen.

Lars-Gunnar Hermansson, verksamhetschef Grundskola F-6 i Kungälv förklarar hur man som förälder går till väga när man vill göra en anmälan.

– Är man inte nöjd med hur skolan agerar vill Skolinspektionen att man först gör en anmälan till huvudmannen på skolans hemsida, innan man anmäler till Skolinspektionen. Vi gör en första utredning innan det eventuellt tas vidare. Vi måste ha en chans att åtgärda problemet först.

Vilka åtgärder kan bli aktuella i fallet med Kullens skola?

– Det är svårt att svara på. Det finns så många åtgärder och det går inte att räkna upp dem. Men extra stöd och mer resurser till skolan är exempel på en åtgärd.

”Känner mig otroligt maktlös”

Frida berättar att hon har pratat med andra föräldrar som har haft samma problem som hon och att det är fler barn som är ledsna och otrygga på skolan. Om inget händer kommer hon göra en anmälan till Skolinspektionen. Just nu håller hon på att mobilisera föräldrar som tidigare gjort anmälningar mot skolan i samma ärende. Tiden går. Och sonen fortsätter att fara illa.

– Jag känner mig otroligt maktlös och förbannad. Jag vill skydda min son men han måste ju gå i skolan. Han behöver en bra start. Jag vill att han ska trivas i skolan och tycka det är kul. Det här är så ledsamt och bristen på respons får mig att känna mig ännu mer maktlös.

LÄS MER:Rektorn: ”Vi har fått stopp, det har inte hänt igen”

LÄS MER:Uppåt 175 fall av kränkning mot högstadieelever – på ett år

LÄS MER:Anställ speciallärare istället – som finns med ute bland eleverna

ANNONS