S-toppen Kenneth G Forslund om talmanspremiären i riksdagen

S-toppen från Kungälv, Kenneth G Forslund, är nybliven förste vice talman och förra veckan var det premiär i riksdagens partiledardebatt.
– Det är ett ärofullt uppdrag där både jag och talmannen Andreas Norlén är valda med acklamation och det är starkt, säger han.

ANNONS
|

I fredags var Kenneth G Forslund på plats på Kungälv Marknad för att prata med väljare och partivänner, och han passade då på att kommentera sitt nya uppdrag som förste vice talman sedan drygt en månad tillbaka.

– Roligt är att jag är uppskattad i alla åtta partier. Det har kommit fram personer som jag tidigare inte har haft så bra koll på och de har velat prata och berätta varför de tycker att det här kommer att bli bra, säger S-toppen, som de senaste åtta åren har suttit som ordförande i riksdagens utrikesutskott.

Magdalena ringde

Redan för fyra år sedan fanns Forslund tidigt med i talmansdiskussionen, men uppdraget som förste vice talman gick då till Åsa Lindestam, som förlorade omröstningen mot Andreas Norlén.

ANNONS

– Nu hade det sonderats från olika håll i kanske ett års tid inför detta och jag hade sagt att jag står till förfogande, så får vi se vem valet faller på inom partigruppen. En tid innan ringde Magdalena (Andersson, reds anm) och sa att hon hade pratat med ”många som tycker att du skulle bli en bra talman och det tycker jag också, är du beredd att ställa upp?”.

Om de fyra regeringspartierna hade lagt fram en SD-kandidat, hade S gått till votering, med Kenneth G Forslund som motkandidat.

– Och då vet vi vi inte var det hade landat, konstaterar han.

Fick du öva mycket före premiären i samband med partiledardebatten?

– Ja, vi har haft både voterings- och debattövningar i kammaren och jag har fått bekanta mig med hela processen och tekniken inte minst. Det är mycket knappar och skärmar att hålla reda på.

Hade du premiärnerver innan du gick in och ersatte Andreas Norlén vid talmanspodiet?

– Nja, jag tänkte så här att jag har lett många möten och nu går jag in och leder ett till. Sedan är det väldigt noggranna regler och det gör att man måste sitta och titta på tiden och hålla koll på att det blir rättvist. Ingen får komma efteråt och säga att den andre fick mycket mera tid.

Vad tyckte du om stämningen i kammaren?

– Partiledarna var fortfarande lite uppe i varv efter valrörelsen. Vi fick säga till dem en del om hur de skulle tilltala varandra. Det var mycket energi i debatten, säger Kenneth G Forslund, som efteråt fick positiva kommentarer om sin insats.

Kan du berätta något om talmansuppdraget som du själv inte hade koll på tidigare, trots att du har suttit i riksdagen i 20 år?

– Ja, riksdagens uppsatstävling, där akademiker skickar in sina bidrag och vi utser en vinnare. Den tävlingen kände jag inte till. Nu har jag en hel pärm med uppsatser som jag ska läsa igenom.

Vad har du mer för uppgifter vid sidan av att leda debatter och voteringar i kammaren?

– I min roll ingår också att representera riksdagen i olika sammanhang. Många ambassadörer och olika organisationer som har haft kontakt med mig under åren fortsätter att höra av sig. Vi märker att det är ett väldigt stort intresse bland ambassadörer från olika länder att träffa just mig, så vi håller på att titta på hur vi ska hantera det. Flera av dem är oerhört nyfikna på den politiska utvecklingen i Sverige just nu och hur den ska tolkas. Då går man till de etablerade källor man har och det är väl därför jag får mycket frågor tänker jag, säger Kenneth G Forslund, som bredvid uppdraget som förste vice talman även fortsätter som ersättare i försvarsutskottet.

– Där får jag ungefär samma dragningar som jag har fått i utrikesutskottet, så jag kommer i hög grad att ha samma informationsflöde in som tidigare.

Hur ser du på säkerhetsläget just nu?

– Jag är väldigt orolig. Det är bra att Ryssland trängs tillbaka i Ukraina, men det kan i sämsta fall få väldigt negativa konsekvenser. Faran är att det ryska ledarskapet kan bli desperat och göra väldigt impulsiva och farliga saker och det oroar mig oerhört. Det finns en potentiell kärnvapenrisk.

Vad ska man som Kungälvsbo förbereda sig på?

– Man får inse att det här kriget kommer att pågå i minst ett par år och vara besvärligt. Men det handlar om en kamp för demokratin i Europa och därför måste vi bita ihop. Samtidigt måste samhället och staten hjälpa människor att klara sig igenom detta ekonomiskt, eftersom det kommer att vara påfrestande, säger Kenneth G Forslund och berättar att stämningen i riksdagen är lite mer dämpad än vad den brukar vara bland vinnarna i samband med ett maktskifte.

– Alla inser att vi befinner oss i en svår tid och att vi har en tuff tid framför oss, säger han.

LÄS MER:En dag med Kungälvs S-topp i riksdagen

LÄS MER:Kenneth G Forslund (S) efter talmansnomineringen: ”Jag är stolt och glad”

ANNONS