Så eldar du säkert i braskaminen – reglerna du inte får missa

Elpriserna har klättrat till historiskt höga nivåer under året och många vänder sig nu till braskaminen för att värma upp sin bostad. Men det är förenat med vissa risker. Joakim Ögren på räddningstjänsten reder ut hur du ska elda – på ett säkert sätt.

ANNONS
|

Efterfrågan på kaminer, ved och pellets har under den senaste tiden skjutit i höjden.

Orsaken stavas kilowattimme.

För allt fler börjar nu elda biobränslen för att värma upp sina bostäder som en konsekvens av de skyhöga elpriserna.

Men ska du elda hemma är det också viktigt att elda säkert. En av de vanligaste orsakerna till brand i villor och småhus kan nämligen kopplas till just eldstäder, enligt räddningstjänsten i Storgöteborgsområdet.

Rätt förberedelser

Innan du kan börja elda i ny eldstad ska den installeras på rätt sätt. Och det ansvaret ligger på dig som ägare.

– Ta kontakt med byggnadskontoret i kommunen och kolla om man behöver göra en bygganmälan. Efter det gör man sin installation och sedan besiktas den av en sakkunnig, säger Joakim Ögren, enhetschef för brandskyddskontrollanterna operativt på Västra räddningsregionen.

ANNONS

När byggnadskontoret godkänt besiktningen får du börja elda – inte innan.

Även äldre eldstäder behöver underhållas och kontrolleras.

I Kungälv finns det två aktörer som har hand om brandskyddskontroller och sotning. Dit kan man vända sig när man installerar en ny kamin eller vill se över sin gamla.

– Det är till oss eller Kungälvs Sotarna man ska kontakta om man har frågor om sina eldstäder, säger Kristoffer Gottlieb, samordnare på Bohus räddningstjänstförbund.

”Där ser vi en risk”

All ved som man eldar med ska vara torr. Det betyder generellt att den ska ha torkat i minst ett år. Eldar du med fuktig ved kan det leda till sot i skorstenen och i värsta fall skorstensbrand.

– Där ser vi en risk i år på grund av de rusande energipriserna. Folk kommer troligtvis att börja elda tidigare än att det hunnit torka ordentligt, säger Joakim Ögren.

Det finns också undantag bland träslagen. Ek behöver till exempel torka i tre år.

– Ek innehåller garvsyra och det ger sig på vissa metaller. Det sliter på vedspisar, skorstenar och tak. Det är inget fel att använda men man ska veta att de behöver torka längre och att det ska blandas med andra typer av ved när man eldar, säger Joakim Ögren.

Elda med måtta

Följ alltid eldningsinstruktionerna för just din eldstad.

En vedpanna är gjord för att brinna en längre tid, men de flesta braskaminer kan inte elda i lika långa cykler.

Två enkla tumregler att följa: Elda max tre kilo ved i timmen och elda i max fyra timmar. Sedan behöver kaminen vila.

– Medborgarna har en tendens att ibland lasta in för mycket ved och då riskera en överbelastning. Du kan få en förhöjd temperatur i första bjälklaget och över tid kan det resultera i en bjälklagsbrand, säger Joakim Ögren.

"Vanlig orsak till altanbrand”

Sist men inte minst: Askan.

Förvara askan i ett obrännbart kärl med tättslutande lock utomhus.

– En vanlig orsak till fasad- eller altanbrand är att man förvarar askan i ett brännbart kärl. Man ska gärna ställa askan en bra bit från både träddäck och fasad, för den kan innehålla glödrester som kan orsaka brand flera dagar efter eldning, säger Joakim Ögren.

Checklista: Elda säkert i braskaminen

• Följ alltid eldningsinstruktionerna för just din eldstad.

• Använd alltid torr ved och se till att det är bra lufttillförsel.

• Elda max tre kilo ved per timme.

• Har du eldat i fyra timmar, låt eldstaden vila i fyra timmar.

• Förvara askan i ett obrännbart kärl med tättslutande lock – utomhus.

Källa: Räddningstjänsten i Storgöteborg

LÄS MER:Bilbrand på E6

LÄS MER:Brand i husvagn vid Fontin

LÄS MER:Brand vid Kungälvs resecentrum

ANNONS