Kungälvs Alexander Regen deppar efter match tre i kvalet till Handbollsligan mellan Redbergslid och Kungälv. Bild: MATHIAS BERGELD

Säsongen över för Kungälvs HK – Palicka spräckte drömmen om handbollsligan

Handbollsligan får vänta för Kungälvs HK. Redbergslid tog sin tredje raka seger i kvalet.
– Fruktansvärt tungt. RIK är ett bra lag och vi förtjänar inte att vinna när vi spelar så här, tycker lagkaptenen Alexander Regen.

|

Kungälvs HK ville ge det en chans. Det var vinna eller försvinna. Isak Hane satte två bollar bakom världsmålvakten Andreas Palicka och David Larsson i KHK-målet höll Palicka-klass. Men det började RIK-målvakten göra allt mer också. Snart var det mer regel än undantag att han sög åt sig bollen på Kungälvs avslutsförsök, som inte såg framstressade ut utan var skott i rätt lägen. Dessutom höll Palickas målram lika bra klass när han själv inte var på bollen.

– Klart att Palicka gör en jätteskillnad. Jag vet inte hur många (räddnings)procent han har i den här matchen, men han ligger runt 50 procent varje match. Det är ett kvitto på att vi har långt kvar, säger Alexander Regen.

Med tio minuter kvar av första halvlek gjorde Redbergslid ett ryck, samtidigt som Kungälv drog på sig ett par onödiga utvisningar, som ett felaktigt byte och protest från tränaren Pontus Ward Wiklund. Likt tidigare matcher i kvalserien är dipparna dyra när de kommer, även om de inte allrd är djupa.

– Det är en av de största skillnaderna är att så fort man gör ett fel så straffas man ofta med ett mål i baken, menar Alexander Regen.

När signalen gick för paus var det underläge 11–17 för Kungälvs HK. En brant uppförsbacke mot ett lag som är ett nummer större, både fysiskt och spelmässigt. Och som har Palicka i mål. Kungälv försökte verkligen klättra några meter upp för branten, men föll tillbaka snart igen. Kraften fanns inte att ställa till det för anrika RIK. Det blev tio bollar upp och förlust 22–32.

– Vi gör helt ok över säsongen, men så är det jävligt tråkigt att göra en sådan här bitter avslutning.

Mittsexan Alexander Regen har sett över hela säsongen varit en av Kungälvs absolut bästa spelare och öst in mål, mer än brukligt för spelare i den positionen. Fast han är självkritisk när det kommer till kvalet.

–Tråkigt att jag inte kan vara det hela vägen. Jag tycker att jag gör en fruktansvärt dålig kvalserie. Nu får vi gräva ner oss ett par veckor.

Tränaren Pontus Ward Wiklund (Önnered), försvarsbjässen Simon Örtelind (RIK). målvakten David Larsson (slutar), mittsexan Jonathan Wikman (Warta) och niometaren Adam Jöhnsson (Alingsås) lämnar Kungälv efter säsongen. Alexander Regen har skrivit på nytt kontrakt och stannar kvar.

– Vi har börjat något bra, det gäller att fortsätta med det som har varit bra, hålla oss till det och tro på det över tid. Men i de här tre matcherna gör vi en bra halvlek, där jag tycker att vi är bättre. Det är andra halvlek i andra matchen, konstaterar Alexander Regen.

Handboll

Kval till handbollsligan 3:5 herr

Redbergslids IK – Kungälvs HK 32–22 (17–11)

Mål: Isak Hane 5, Adam Jöhnsson 4, Henrik Rhåsson 4, Emil Bramming 3, Emil Lennartsson 2, Alexander Regen 2, Simon Örtelind, Walter Elonsson.

Bra: Isak Hane och Henrik Rhåsson försökte visa vägen. David Larsson tog upp kampen med målvaktskollegan Andreas Palicka och nådde en bra bit på vägen.