Tanken är att så många som möjligt ska nås av informationen att detta är det vanliga testet, eftersom vi vet att det finns en oro i samhället på grund av omvärldsläget, säger Länsstyrelsen.
Tanken är att så många som möjligt ska nås av informationen att detta är det vanliga testet, eftersom vi vet att det finns en oro i samhället på grund av omvärldsläget, säger Länsstyrelsen. Bild: Stefan Bennhage

Så ska du agera när varningssignalen Hesa Fredrik ljuder

Idag måndag ljuder åter Hesa Fredrik över landet. Den här gången går flera myndigheter ut med att det just är ett test.

ANNONS
|

Måndag 7 mars klockan 15 ljuder Hesa Fredrik. Sedan 1931 har Sverige haft systemet som larmar i händelse av kris. Det är ett statligt varnings- och informationssystem som till en början ljöd första helgfria måndagen varje månad. Sedan ett antal år ljuder Hesa Fredrik fyra gånger per år, en gång i kvartalet.

I fredstid har systemet larmat vid större bränder eller andra händelser som vädervarningar men det har också som syfte att informera allmänheten om olyckor, allvarliga händelser och störningar i viktiga samhällsfunktioner.

”Det vanliga testet”

Och på grund av det rådande läget i Ukraina, med Rysslands invasion av landet, har flera myndigheter nu ansett sig nödgade att gå ut med att signalen 7 mars är ett test.

ANNONS

"Tanken är att så många som möjligt ska nås av informationen att detta är det vanliga testet, eftersom vi vet att det finns en oro i samhället på grund av omvärldsläget, skriver Anne-Charlotte Horgby, kommunikationschef på Länsstyrelsen Västra Götaland i en kommentar till KP.

Även Kungälvs kommun har lagt upp information på sin hemsida.

Liksom Räddningstjänsten Storgöteborg som också har gått ut med att signalen på måndag är del av det sedvanliga testet av systemet.

Hesa Fredrik kommer att ljuda i sju sekunder, vara tyst i 14 sekunder och sedan ljuda i sju sekunder till.

– Sedan tar det cirka fem minuter innan nästa signal som säger att faran är över. Den ljuder i 30 sekunder, säger Svante Carlsson, regionell insatsledare på Räddningstjänsten Storgöteborg.

Hålla sig informerad

Han säger att oavsett om vi är i krig eller inte så ska man vid testen av VMA gå inomhus och sätta på Sveriges Radio P4 eller tv:n och där kommer man få beskedet, om det inte är någon fara, att det är ett test.

Enligt Svante Carlsson är signalen en tvåstegsraket, först varningsljudet och sedan att man ska hålla sig informerad om vad som händer.

– Det är viktigt att gå in och lyssna på meddelandet och vi har haft flera som gått ut under fredstid vid bränder där man uppmanat folk att hålla sig inomhus.

Vill man ha mer information om VMA, eller hur man ska bete sig när signalen ljuder kan man på in på krisinformation.se eller ringa 113 13.

LÄS MER:Elfel tystade Hesa Fredrik i Kungälv

Så ska du agera när VMA ljuder

Hör du en utomhusvarningssignal ska du:

• Gå in

• Stänga fönster, dörrar och ventilation

• Lyssna på Sveriges Radio P4 för mer information om vad du ska göra.

Sveriges Radio är beredskapskanal med uppdrag att förmedla information från myndigheter under samhällsstörningar och kriser.

Du kan också följa Krisinformation.se (via webb, app eller i sociala medier) eller SVT för mer information. Utomhussignalen ska alltid följas av ett meddelande i ovan nämnda kanaler.

Utomhusvarningssystemet kan också användas för beredskapslarm och flyglarm om Sverige skulle råka i krig.

Hör du en signal som du misstänker är Hesa Fredrik?

Många hör av sig till MSB och tror att de har hört Hesa Fredrik. Men det är faktiskt mycket sällan som signalen används.

Om du hör ett tut som du misstänker är Hesa Fredrik så följ information via Sveriges Radio P4, SVT eller på Krisinformation.se. Tänk på att det finns många olika ljud som kan misstas för att vara en VMA-signal, exempelvis sprängningar på byggarbetsplatser, signaler från tåg och larm från industrier.

Informationen kommer från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap och Sveriges Radio.

Källa: krisinformation.se

ANNONS