Samhällskritiska yrkesgrupper kan slippa familjekarantän

Att det sitter helt friska människor i karantän då familjemedlemmar är sjuka ställer till det för vården, skolan och samhället i stort. Nu väntas nya karantänsregler från Folkhälsomyndigheten, regler som presenteras i dag, torsdag

ANNONS
|

Kommuner sliter för att få ihop verksamheter som hemtjänst, förskolor, skolor och gymnasier. På äldreboenden, LSS och hemtjänst erbjuds bara den enklaste servicenivån. I skolmatsalarna lagas enklast möjliga mat för att personalen antingen själva är sjuka eller så är någon i familjen sjuk i covid- 19 och de är satta i så kallad familjekarantän.

LÄS MER:Hög sjukfrånvaro inom räddningstjänsten

LÄS MER:Nya beslut om undervisningen

LÄS MER:Ansträngd situation i Kungälvs förskolor

Men nu uppger TT, Tidningarnas telegrambyrå, att det kan komma nya regler för hemkarantän..

I dag måste en familjemedlem till en anhörig som konstaterats med covid-19 stanna hemma i karantän i sju dagar, även om den själv inte har symptom eller har insjuknat. Enligt tidningen pågår sedan några dagar diskussioner på FHM om att ändra på den regeln.

ANNONS

Minska antalet dagar i karantän

Alternativen som diskuteras med flera andra myndigheter som MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, länsstyrelser, Försäkringskassan, Socialstyrelsen och smittskyddsläkare är att dra ner på antalet dagar från sju till fem eller att helt slopa kravet på karantän för vissa samhällsviktiga grupper.

LÄS MER:Många arbetsplatser drabbade av hög frånvaro

LÄS MER:Rekordmånga smittade i Kungälv under förra veckan

Nu håller ett underlag på att arbetas fram och vitsen med att slopa karantänskravet helt skulle vara att samhällskritiska verksamheter skulle drabbas i mindre utsträckning av personalfrånvaro.

Frågan kompliceras av att samtidigt som det är viktigt att hålla samhället igång riskerar man att få en skenande smittspridning som kanske då kan nå de sköraste i samhället, de äldre, och sjukvården.

LÄS MER:Nya riktlinjer: bara de med symtom ska testa sig

Då gäller det att hitta en lösning om är ”minst dålig”, säger en person med insyn i artikeln.

På torsdagen klockan 14 ska MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, och Folkhälsomydigheten presentera en prioriteringslista över vilka verksamheter som kan få lättnader i karantänsreglerna.

ANNONS