Baddaren återuppstår på konditori i Göteborg

I ett område som blir trendigare för varje dag som går – ja det handlar om Stigbergstorget – har ännu en händelse ökat på utvecklingen: ”baddaren” återuppstår. På Konditori Kampanilen bakas nu en modern variant av det klassiska bakverket som skapade masshysteri i Kungälv för en månad sedan.

ANNONS
|

Sjöfartsmuseets renovering börjar närma sig ett slut. Nu syns en ny gräsmatta, sandgångar och monterade bänkar framför museet. På andra sidan gatan sätts byggställningar upp runt Kaparen – här väntar Göteborgsfamiljens senaste restaurangkomplex öppna senare i vår. En stor gul lyftkran är redan på plats.

Runt Stigbergstorget händer det med andra ord väldigt mycket, man kan säga att det är ett av de trendigaste områdena i staden just nu.

Nu har också Konditori Kampanilen återupplivat ”baddaren”. Detta älskade och hatade bakverk fick folk att bilda en kö på hundratals meter till Göteborgs kexs bräckbod i Kungälv för en månad sedan. Bakverken såldes till och med på Tradera i andra hand, så stor var efterfrågan.

ANNONS

Kampanilen gör baddare i ny tappning

För att ge lite bakgrund har det inte sedan 2019 gått att komma åt en baddare. Och inför att Göteborgs kex flyttar sin fabrik till Riga i Lettland blev förmodligen de 450 000 baddarna som bakades i höstas de sista i sitt slag. Men nu har Konditori Kampanilen alltså börjat göra en egen variant.

LÄS MER:Slutet närmar sig för Göteborgs Kex i Kungälv – snart bakas kexen i Riga

LÄS MER:Känslosamt farväl av Baddarna

– Vi har en mandelmördeg i botten som kaka, nästa lager är en tunn ganache som görs på mörk choklad, sedan har vi en vaniljmarshmallow och så doppas allt i choklad, säger Kalle Bengtsson, konditor och bagare, samt ägare av Kampanilen.

Det är med andra ord ganska mycket som är nytt om man jämför med klassikern. På Instagram har en person kommenterat just det under Kampanilens mest gillade bild föreställandes bakverket, och undrar om det verkligen är en baddare när varken arrakssmaken i skumkrämen eller rånet i botten finns kvar.

– De har ju kex, som smörgåsrån i botten och det tror inte jag är jättegott så vi valde en annan kaka. Det är lite på chans, jag vet inte exakt hur originalet är längre. Men man minns ju rånet och något marshmallowliknande med så det är väl det vi har utgått från och gjort något liknande i vår tappning.

Tycker du att baddare är gott?

– Jag minns att jag gillade dem när jag var liten men jag kan inte säga hur de smakade. Vi har gjort en egen variant som folk verkar uppskatta, säger Bengtsson.

Baddarens historia

Baddaren fanns att avnjuta redan på 1960-talet, dock under ett annat namn. Från började hette bakverket Skumbräck. Föregångaren till detta var kakan Tigertunga som bestod av två stycken trekantiga rån med skum i mitten.

En baddare komponeras av ett rån i botten som sedan täcks med en skumkräm, smaksatt med arrak. Därefter chokladdrageras uppenbarelsen. På Göteborgs kex har baddare bakats på samma sätt under alla år, med samma maskin. En anledning till att man nu kommer att upphöra med bakverket är att det inte verkar gå att förflytta maskinen till Riga, dit Göteborgs kex omlokaliserar.

Baddare har bakats en till två gånger om året hos Göteborgs kex. Sedan pandemin slog till blev det ett längre uppehåll. När den sista satsen bakades i december 2021 hade en baddare inte sett dagens ljus sedan 2019, något som bidrog till rusningen till Bräckboden när bakverket åter fanns tillgängligt.

Källa: Orkla.

Baddare och barndomsminnen

Det klassiska bakverket är för Kalle Bengtsson förknippat med barndomsminnen. När han var liten brukade familjen stanna till vid Bräckboden på väg till sommarstugan. Första gången han själv gav sig i kast med att baka en baddare var förra vintern.

– Många frågade under förra året om det kommer att bakas mer baddare, så det finns ju ett sug vilket är roligt. Nu har vi gjort en lite bättre version. Vi bakar mycket efter säsong och på sommaren gör vi naturligt mindre saker med choklad för att det inte håller lika bra då.

Varför tror du att baddaren är så populär?

– Det är det som är så roligt, alla vet inte exakt vad det är. Det märker vi på kunder, de har inte ätit den, men alla har hört talas om baddaren. Jag vet inte om folk tycker att de är så goda egentligen men känner kanske att det är något man måste testa.

LÄS MER:Därför ville vi alla stå i Baddarkön

LÄS MER:KP rapporterar från Baddare-kön

ANNONS