Ålutsläpp i Lökebergs kile

Närmare 40 000 ålyngel släpptes ut i havet vid Lökebergs kile förra veckan. Men bara 25 procent överlever och det kan ta uppemot 20 år innan de vandrar vidare till Sargassohavet.

ANNONS
|

I fredags var det det årliga ålutsläppet där uppemot en halv miljon ålyngel sattes ut på Västkusten. I Lökebergs kile hade många badgäster och mediefolk samlats vid stranden när tusentals ålyngel släpptes ut i havet.

Brexit påverkar

– Här är mycket folk och det känns väldigt bra. Just de här ålarna är från England och har varit i karantän i Helsingborg innan de släpps. Vi får se hur Brexit påverkar. Blir det ett avtalslöst Brexit kan vi inte ta ålen från England för det räknas utanför EU, säger Erik Sparrevik, miljöspecialist vid Vattenfall.

Utsättningen är en frivillig åtgärd som bekostas av vattenkraftföretagen inom Energiforskningsprogram Krafttag ål och som för nionde året genomförs tillsammans med projektet 8+fjordar och Havs- och vattenmyndigheten.

ANNONS

Vandrar till Vävra bäck

29 lådor med mellan 30 000 och 40 000 ålyngel sattes ut i Lökebergs kile, i hela Kungälvs kommun släpptes totalt 60 000 ut.

– Ynglen sprider ut sig, en del växer till sig i havet, en del vandrar till Vävra bäck och till sjöar där de kan stanna i 25-30 år. Sötvattenålar är ofta honor som kan bli upp mot 100 år gamla. Ålarna i havet stannar upp till 20 år innan de vandrar vidare till Sargassohavet. Men bara cirka 25 procent av ålarna överlever, säger Niclas Åberg.

Han är projektledare för 8+fjordar där Kungälvs kommun ingår i samarbete med Stenungsund, Tjörn, Orust och Uddevalla.

Åtgärderna som genomförs ska ligga i linje med de nationella miljömålen med ett hav i balans och en levande kust och skärgård.

– Det känns helt fantastiskt att vara med och stärka en utrotningshotad art, säger Niclas Åberg.

Håller borta predatorer

Lökebergs kile är ett bra ställe att sätta ut ålynglen.

– När det är många människor i vattnet håller det borta predatorer som fåglar. De vågar sig inte hit, säger Niclas Åberg.

John och Hjalmar Torbäck från Ytterby var i Lökebergs kile för att kolla på ålarna och hjälpte till att släppa ut dem i havet.

– Vi har släppt ut en hel låda med ålar. De är mjuka, säger Hjalmar Torbäck.

– Det känns roligt att det kommer finnas ålar när Hjalmar blir vuxen, säger John Torbäck.

Charlotte Gad

redaktion@kungalvsposten.se

Ålen

Är en ormliknande fisk som finns i både söt- och saltvatten.

Den europeiska ålen leker på stora djup under vårvintern i Sargassohavet, i västra delen av norra Atlanten, nordost om Kuba och Bahamas. 

Larverna driver sedan med havsströmmarna i upp till tre år innan de når den europeiska kusten. De kallas då för glasål.

När de vuxit upp till blankål, vid cirka 12-18 års ålder, vandrar de tillbaka till Sargassohavet där de sedan dör efter leken.

Kan bli mycket gammal. En ål i ett akvarium blev 88 år gammal och en ål instängd i en brunn tror man blev 150 år gammal.

Är en allätare som äter insektslarver, blötdjur, kräftdjur och fisk.

Den är akut hotad, men ett visst kommersiellt fiske på arten fortgår.

 

 

ANNONS