”Utan fingertoppskänsla raseras allt som byggts upp”, menar en av överläkarna som har sagt upp sig. Foto: Arkivfoto/ Katarina Berg
”Utan fingertoppskänsla raseras allt som byggts upp”, menar en av överläkarna som har sagt upp sig. Foto: Arkivfoto/ Katarina Berg

Överläkare som lämnat:”Man leker med skattebetalarnas pengar”

En av överläkarna som har sagt upp sig från Kungälvs sjukhus menar att ledningen för Sjukhusen i väster leker med skattebetalarnas pengar.
– Man har inte satt värde på de lokalt engagerade läkarna utan tagit beslut över allas huvud med en toppstyrd organisation, som utan fingertoppskänsla raserar allt som byggts upp.

ANNONS
|

Överläkaren, som vill vara anonym, säger att det var med tungt hjärta han sade upp sig.

– Med tanke på den fantastiska personalen och alla de patienter jag har följt under åren var det med stor sorg jag tog beslutet.

Samtidigt kände han sig lättad, konstaterar han.

– Detta med tanke på hur dåligt och illa skött allting är. Jag har ingen som helst tilltro till den nya organisationen och hur dåligt lyhörd ledningen är och har varit gentemot de anställda som har signalerat om försämringar för patienterna.

LÄS MER: Efter läkarflykten: Försämrad vård för stora patientgrupper

Raserar Kungälvsandan

Han berättar om kärleken till det lilla personliga sjukhuset. Den så kallade Kungälvsandan som under åren har fått många läkare att pendla långt, bara för att det har varit så bra i Kungälv.

ANNONS

– När man nu försöker göra stordrift av det hela försvinner fördelen Kungälvs sjukhus har haft och då kan man lika gärna jobba på större sjukhus i Göteborg eller gå till den privata sjukvården, säger överläkaren, som snabbt fick nytt jobb på ett stort sjukhus på cykelavstånd från hemmet.

LÄS MER:Läkarflykt från medicinkliniken

Gör om och rätt

Gör Sjukhusen i väster om och rätt och avvecklar hela den, som han ser det, misslyckade konstruktionen med en stor gemensam medicinklinik för Kungälvs sjukhus, Frölunda, Angered och Alingsås, kan han tänka sig att komma tillbaka, säger överläkaren.

– Om ledningen visar att de hade fel och att det inte har funkat, då finns det förutsättningar att få tillbaka många av de som har slutat, säger han.

Risk för massuppsägningar

Kör ledningen för Sjukhusen i väster däremot på som tidigare, ser han en överhängande risk för massuppsägningar och att verksamheten kantrar.

– Jag känner till minst en överläkare som kommer att sluta. Desto tuffare blir det för de som är kvar och så fortsätter den negativa spiralen med en dominoeffekt.

LÄS MER:Varsel om skyddsstopp på sjukhuset dras tillbaka

”Svindyra” hyrläkare

I spåren av uppsägningarna måste ”svindyra” hyrläkare tas in för att vården ska upprätthållas någorlunda, konstaterar han.

– Det här är också en viktig aspekt, att man slösar bort skattebetalarnas pengar.

LÄS MER:Fyrtio sjuksköterskor har sagt upp sig senaste halvåret

Ödesdigra försämringar

Att ledningen för Sjukhusen i väster inte verkar förstå signalerna, trots att så många har slutat, vittnar om att de inte inser värdet av lokalt anknutna och engagerade läkare, anser överläkaren.

– Att bara krossa det som har byggts upp under lång tid kommer att ge ödesdigra försämringar för många år framöver.

ANNONS