Varsel om skyddsstopp på sjukhuset dras tillbaka

Kommunal, Vårdförbundet och Läkarförbundets hot om skyddstopp på tre av sjukhusets vårdavdelningar hävdes på torsdagseftermiddagen efter möte mellan facken och sjukhusledningen.
– Arbetsgivaren har vidtagit akuta åtgärder som gör att vi dragit tillbaka varsel om skyddsstopp, säger Tommy Hanis, huvudskyddsombud för läkarna på Kungälvs sjukhus.

ANNONS
|

Klockan 14 på onsdagen gjorde fackförbunden på Kungälvs sjukhus en gemensam framställan om skyddstopp för överbeläggningar på tre vårdavdelningar inom geriatrik, medicin och ortopedi på Kungälvs sjukhus. Arbetsgivarens tidsfrist för att presentera åtgärder löpte ut i dag, torsdag, klockan 13.

– Vi har precis suttit i möte med förvaltningsledningen och de har sedan i går lyckats vidtaga de åtgärder som krävs. Det blir inget skyddsstopp nu, eftersom balansen mellan vårdtyngd och bemanning är nästan helt uppnådd. Från fackligt håll vill vi poängtera att detta inte handlar om att det är för många patienter utan om att man måste ha en bemanning som motsvarar antalet patienter, säger Tommy Hanis, överläkare och huvudskyddsombud för läkarna på Kungälvs sjukhus.

ANNONS

Orsaken till varslet om skyddstopp är att bemanningssituationen nu blivit så akut att skyddsombuden bedömde underbemanningen och arbetsmiljön som en akut fara för personalens liv och hälsa.

– Situationen är åtgärdad, i alla fall på kort sikt, men grundproblemet kvarstår. Sedan 9 augusti finns en begäran från skyddsombuden om arbetsmiljöåtgärder, en så kallad 66a-framställan, den ligger kvar, säger Tommy Hanis.

Vad har ni fått för reaktion från sjukhusledningen?

– De har tagit det på stort allvar och håller med om problematiken, men vi kommer att ha nya möten. Även om det urakuta läget är hävt så väntar vi på besked från arbetsgivaren om hur den långsiktiga strategin ser ut. Vi väntar också på en riskbedömning vad gäller arbetsmiljön.

Katarina Andersson är biträdande sjukhusdirektör för Sjukhusen i Väster, där Kungälvs sjukhus ingår.

– Vi har en bra dialog med skyddsombuden och gick upp i stabsläge i går, vilket gav oss möjlighet att kunna göra kortsiktiga åtgärder, till exempel förflyttning av personal och förstärkning av personal på vissa håll. Nu fortsätter arbetet med dialog mellan arbetsgivare och skyddsombud, säger Katarina Andersson.

ANNONS