Kungälvs Adam Jöhnsson hade en lyckad lördagseftermiddag och blev bäste målskytt för sitt lag med nio mål när KHK vann mot svenska mästarna Sävehof i Svenska cupen med 29–28. Bild: Linus Olsson

Kungälv besegrade svenska mästarna: ”Vi gör det jättebra utifrån våra förutsättningar”

I en synnerligen dramatisk match kunde Kungälvs HK på lördagseftermiddagen i Svenska cupen besegra de regerande svenska mästarna IK Sävehof med 29–28.

|

Under lördagen stod KHK som matchvärd för inte bara en utan två handbollsmatcher i Mimershallen.

Herrarna mötte Sävehof i Svenska cuupen och senare på eftermiddagen spelade damerna, också det i Svenska cupen, mot Önnereds HK. Klubben släppte in 250 åskådare till kamperna där medlemmar hade förtur.

Herrarna inledde

Det sämre seedade laget fick som vanligt skjuta straffar och här satte KHK två av tre straffar.

När väl matchen kom igång satte Kungälv högsta fart och ledde med både 5–0 och 6–1 innan gästerna från Partille kunde sega sig ikapp. I halvtid ledde Sävehof med 15–14.

– Vi får ju inte så mycket med oss i situationerna. Det var tyvärr så det var under hela matchen, säger Pontus Ward Wiklund, huvudtränare i KHK.

– Jag tror vi hade nio eller tio utvisningar. Vi kämpade i motgång hela vägen – men vi gör det bra, säger han.

Försökte vara tålmodiga

Lagen följde varandra åt i andra halvlek. När det återstod cirka tio minuter låg KHK under med två bollar men hade vänt till ledning 28–26 när det bara var två minuter kvar att spela.

– Vi gör det jättebra utifrån våra förutsättningar med att dra ner på situationer och försöker att vara tålmodiga. Vi försöker sätta dem i jobbiga situationer och det lyckas vi med, säger Pontus Ward Wiklund.

– I första halvlek slarvade vi mycket men vi blev mer noggranna i andra halvlek.

Bramming avgjorde

Efter 58.15 blev niomålsskytten Adam Jöhnsson utvisad och han fick, när det återstod 13 sekunder kvar att spela, sällskap av Seabastian Wiik. Under den perioden kunde Sävehof komma ifatt till 28–28 varav det sista var ett straffmål från Elias Skipagötu.

KHK tog en timeout med elva sekunder kvar att spela. I det efterföljande och sista anfallet hittade bollen fram till Emil Bramming som satte segermålet 29–28 med blott fyra sekunder kvar att spela.

– Vi gick för att göra ett mål till och lyckades få in den också, säger han.

För Kungälvs del är det färdigspelat i Svenska cupen.

– Vi kom trea och gick inte vidare. Vi hade behövt vinna med sex bollar mot Sävehof för att gå vidare, säger Pontus Ward Wiklund.

Kungälvs damer mötte under lördagseftermiddagen Önnereds HK, en match som KHK förlorade med 22–32 (9–16). Det innebär att ÖHK vann gruppen före Kungälv. Båda lagen är vidare till fortsatt slutspel i Svenska cupen tillsammans med tolv andra lag.