Allt fler nya båtägare ger fler larm till Sjöräddningssällskapet.
Allt fler nya båtägare ger fler larm till Sjöräddningssällskapet.

Oerfarna båtägare ger sjöräddningen många larm

Sjöräddningssällskapet ser en tydlig ökning av larm under pandemin. Enligt Morten Gundersen, frivillig sjöräddare, ser man tydligt att det är nya båtförare som behöver hjälp.

ANNONS
|

Redan förra året märkte Sjöräddningsstationen på Rörö en stor ökning av antalet larm längs Kungälvs kust. Det är en trend som håller i sig i år också och Morten Gundersen, jourskeppare och frivillig sjöräddare vid Rörös sjöräddningsstation, säger att det är tydligt att många av larmen kommer från nya båtägare. Många saknar kunskap om både utrustning och navigering.

– Vi har hjälpt flera som inte har något sjökort alls, utan navigerar genom en vanlig kartapp. De tänker att grönt är land och blått är vatten så där är det fritt fram att köra, säger Morten.

Morten Gundersen och hans kollegor har märkt att det är fler som är ovana vid att köra båt, men även ovana vid att äga och köpa båt. Många av som köpt båt under pandemin har inte haft kunskap nog att veta vad det är de köper.

ANNONS

– Det sålts mycket båtar som är i sämre skick. Det händer att vi är ute och hämtar folk som fått motorstopp när de är på väg hem från att ha köpt båten, säger Morten Gundersen.

Det märks tydligt när det är en mindre van båtförare som larmat.

– En van båtägare vet vad man gör om man får stopp till sjöss, de slänger i dragg, väntar och tar det lugnt. För dem som är ovana är det mer dramatiskt, även om det egentligen inte är något akut, säger Morten Gundersen.

I slutet av juni släppte sjöräddningssällskapet en ny app, Hjälp - Båtlivets grundskola, för alla som är nya till sjöss. Den täcker grundläggande båtkunskap så som väjningsregler, sjökortsläsning och knopar. Morten Gundersen uppmuntrar alla, både nya och gamla båtförare att ta en titt och förbereda sig innan de ger sig ut.

Mortens viktigaste tips för en säker båtresa:

Håll koll på vädret.

Alla ombord ska ha på sig flytväst.

Ha sjökort eller en sjökortsapp, gärna på något med större skärm än en telefon.

Ha en dragg ombord utifall att något händer.

Se till att mobilen är laddad och ha koll på räddningnummer. Det går alltid att ringa 112 om man behöver hjälp.

ANNONS