Jenny Widing och Jan Aronsson tog en paus i Kungälv med de andra cyklisterna i Täbylaget.
Jenny Widing och Jan Aronsson tog en paus i Kungälv med de andra cyklisterna i Täbylaget. Bild: Ebba Bergström

Cyklister mot cancer tog vägen om Kungälv

Lagen i Team Rynkeby - Godmorgon cyklar för att samla in pengar till Barncancerfonden. Vanligtvis avslutar de i Paris men i år följer ett av lagen västkusten istället och ett självklart stopp är Kungälv.

ANNONS
|

Välgörenhetsprojektet Team Rynkeby - Godmorgon cyklar runt om i Sverige för att tjäna in pengar till Barncancerfonden. Vanligtvis är Paris de olika cykellagens gemensamma mål Paris men på grund av pandemin har man fått hålla sig hemma i Sverige.

– Det har ju blivit betydligt mycket mer uppmärksamhet nu när vi bara är hemma i Sverige. Nere Europa är det ju inte så många som bryr sig om oss, säger Jenny Widing, pressansvarig för Täbylaget som under tisdagen rullade genom Kungälv.

Projektet består av 59 olika lag i 8 olika länder, totalt har de 2 400 cyklister på vägarna. I Täbylaget är de 44 deltagare. En i laget har fått åka hem för göra covidtest och kommer tillbaka om det är negativt.

ANNONS

200 miljoner till sjuka barn

Det har varit svårare än det brukar att få in pengar på grund av pandemin. Vanligtvis får Team Rynkeby - Godmorgon in en hel del sponsorpengar genom olika event med företag som av förklarliga skäl inte kunde hållas i år. Samtidigt är både Jenny och Jan nöjda.

– Det har ändå gått över förväntan, och det är ju tack vare hårt arbete, säger Jenny Widing.

Förra året lyckades de svenska lagen tillsammans samla ihop över 37 miljoner kronor. Sedan det första svenska laget började cykla 2011 har de fått in nästan 200 miljoner kronor.

Pengarna till Barncancerfonden kommer huvudsakligen från företagssponsorer, men under sin cykling hoppas Täbylaget även få in donationer från släkt, vänner och folk de stöter på på vägen. Jan uppskattar att de möttes av 3 000 personer när de kom till Smögen och med all uppmärksamhet är det inte omöjligt att slå i alla fall förra årets insamling.

Spektakulär rutt

Jan Aronson är lagkapten för åttonde året i rad och är en av de som faktiskt cyklat hela vägen från Täby. De allra flesta i laget startade i Strömstad och cyklar nu 100 mil ner till Malmö.

– Är vi kända för någonting i Täbylaget så är det att vi lägger spektakulära rutter. Vi skulle ju kunna cykla 60 mil raka vägen, men nu är vi ute på varenda udde och avkrok och då bli det 100 mil istället, säger Jan Aronson.

Under dagen har de cyklat från Stenungsund och passat på att åka ut på Marstrand. Bland ruttplanerarna finns det ett stort historieintresse och cyklisterna får en presentation om varje historisk platser de passerar. Medan Jenny och Jan blir intervjuade får resten av laget till exempel lära sig mer om Bohus fästning.

– När vi väljer folk till laget så letar vi ju inte cyklister utan vi letar folk som kan hjälpa till att samla in pengar. Det här är ju belöningen så att säga så då vill man hellre att det är fint och trevligt, säger Jan Aronson.

Cyklisterna Jenny Widing och Jan Aronsson från team Rynkeby - Godmorgon. De är på väg till Malmö med Täbylaget.
Cyklisterna Jenny Widing och Jan Aronsson från team Rynkeby - Godmorgon. De är på väg till Malmö med Täbylaget. Bild: Ebba Bergström

Inte längre en dödsdom

För Jan Aronson är det extra nära att stödja just barncancerfonden. När han var fyra år gammal dog hans bästa vän i leukemi.

– Jag brukar säga att han hade oturen att vara född 50 år för tidigt. Skulle något av mina barnbarn nu drabbas av leukemi idag är det ju otroligt liten chans att de ens får men och det är tack vare pengar till forskning. Det är för sent för mig att bli läkare och forskare men jag kan göra det här och samla in pengar istället, säger Jan Aronson.

ANNONS