Trend mot allt fler vattenskotrar – men förarbevis dröjer

Kustbevakningen spår att antalet vattenskotrar kommer öka i sommar då många kommer hemestra för andra året i rad. Och samtidigt dröjer införandet av förarbevis för vattenskotrar.

ANNONS
|

De senaste åren har antalet vattenskotrar ökat i våra vatten och likaså irritationen över dem när de far fram i hög hastighet, fram och tillbaka, när man försöker få en lugn stund vid havet.

Och inte kommer vattenskotrarna bli färre i år och inte heller irritationen, spår Kustbevakningen.

– Det är en trend vi ser i och med andra året med en pandemi och att allt fler semestrar hemma, säger Mattias Lindholm, presskontakt på Kustbevakningen.

Vad är det ni befarar med allt fler vattenskotrar på sjön?

– Det är ett inslag i vattenbilden som skiljer sig från hur man hanterar andra båtar. De lockar till ett lekbetonat beteende. Har du en fritidsbåt så kastar du loss och går till ön ni valt att gå till, ni tuffar på. Men när man ska köra vattenskoter så åker man ut och har roligt, man kör för stunden och uppehåller sig på ett och samma stället en längre tid.

ANNONS

– Och det kan upplevas störande och till och med skrämmande.

Många larm om störande körning

Kustbevakningen får många larm om vattenskotrar under sommarmånaderna. Samtidigt som definitionen av vad som är störande kan vara svår att avgöra.

– I dag skrev många medier om ett lagförslag om att polisen ska få skriva ut ordningsböter vid vårdslös och störande körning. Men vi är inte helt säkra på vad som kan vara störande körning.

Han jämför med vattenskidåkning där det inte är helt ovanligt att man kör på samma ställe under en lång tid.

– När övergår den körningen till att bli störande, i dag finns det ingen praxis för det. Men vi får se vad lagförslaget mynnar ut i.

En del av problematiken kring vattenskotrarna är att vissa förare har bristande kunskaper om sjöregler och sjömansskap, vilket de senaste åren lett till krav på förarbevis.

Borde gälla även snabbgående motorbåtar

Men nu står det klart att ett sådant inte kan finnas på plats förrän tidigast sommaren 2022.

Kustbevakningen är positiva till kravet på förarbevis.

– Vi har förordat att det ska gälla snabbgående motorbåtar generellt, att man inte ska skilja på motorbåtar och vattenskotrar, säger Mattias Lindholm.

Ett förarbevis skulle göra det lättare för kustbevakningen och polisen att beivra vårdslöst beteende på sjön.

– Då skulle ovana båtförare få grundläggande kunskaper i vad som gäller på sjön och om de sedan bryter mot regelverket finns sanktioner för att få förarbeviset återkallat.

Mattias Lindholm vill betona att det inte handlar om vattenskotern i sig, som han menar är ett användbart och praktiskt färdmedel utan att det finns en del förare som brister i omdöme och kunskap.

Uppmaningen – visa hänsyn på sjön

Kustbevakningen kommer under sommaren att prioritera sitt arbete gentemot vattenskotrar och tillsammans med polisen finnas på plats där skotrarna företrädesvis befinner sig under sommaren.

– Många vistas på sjön och då ska man hålla gott avstånd till dem som simmar, paddlar eller befinner sig i vattennivå så att man inte kommer i hög fart vilket kan upplevas som skrämmande, säger Mattias Lindholm.

ANNONS