”Ibland så vet man inte om man själv ska hoppa ut i diket för att undvika krock”, säger Linus Inghammar och Arvid Niklasson, a-traktorförare.
”Ibland så vet man inte om man själv ska hoppa ut i diket för att undvika krock”, säger Linus Inghammar och Arvid Niklasson, a-traktorförare. Bild: Privat foto

A-traktorförare utsätts för farliga omkörningar varje dag

Dagligen uppstår farliga trafiksituationer i samband med bilisters omkörning av a-traktorer och EPA, enligt två unga förare. Nu har filmklippet – med en omkörning via gång- och cykelbanan på väg 168 – också uppmärksammats av polisen.

ANNONS

Filmklippet visar hur en bilist kör om en a-traktor på Marstrandsvägen via gång- och cykelbanan och därefter närapå krockar med en annan bilist. Händelsen inträffade i slutet av förra sommaren och har fått stor uppmärksamhet efter att den lades ut på sociala medier i förra veckan.

– Det var ingen direkt kö efter mig, kanske tre fyra bilar bakom. Då får en bil för sig att svänga ut på gångbanan, och den höll på att byggas då och var bara grus. Vi blev helt förvånade. Hur tänker man när man ens gör så, säger Linus Inghammar, som körde a-traktorn som blev omkörd av den blå bilen.

ANNONS

Omkörningen filmades av Linus flickvän och i förra vecka la kompisen Arvid Niklasson ut filmen i sociala medier.

– Polisen kontaktade mig på Facebook och skrev att de ska göra så mycket de kan utifrån filmen för att ta reda på vem bilisten är, säger Arvid.

”Ibland måste tvärnita”

Linus och Arvid har kört a-traktor i minst ett år nu och menar att farliga trafiksituationer är vardag.

– Vi blir omkörda på opassande ställen minst en till två gånger per dag. Det blir så farliga situationer att det näst intill blir krock, och mötande trafik blir sura, tutar och ger finger, säger Arvid.

– Ja, det händer varje dag. Jättefarliga omkörningar så att man ibland måste tvärnita, säger Linus.

Efter ett år som a-traktorförare, har ni blivit förvånade över beteendet runt er?

– Vi har vant oss vid detta. Men vi ska inte behöva göra det egentligen. Det är ju äldre personer som borde tänka klart, de har haft fler år i trafiken, säger Arvid och Linus.

Som mest hetsigt är det på vägen till och från skolan, morgon och eftermiddag.

– Både a-traktorer och bilister måste ta ansvar för vad som är lämpligt att göra.

Höjd hastighet ger flyt

För att underlätta väljer killarna att köra in i bussfickor för att släppa förbi annan trafik, men de menar att det ibland är glest mellan möjligheterna att köra åt sidan.

De har tankar på vad som skulle kunna göra situationen på vägarna lite bättre.

– Det finns ju en irritation mot a-traktorer och EPA för att de går så pass långsamt och stoppar upp trafiken, så man kanske kunde höja hastigheten så att de går lika snabbt som moppebilar. Då blir det bättre flyt i trafiken, säger Linus.

Arvid menar att det är fel att a-traktorer och EPA klassas som lantbrukstrafik och därmed har begränsningen på 30 kilometer i timmen.

– Moppebilar får gå i högst 45 kilometer i timmen, samma som mopeder, så det vore en rimlig hastighet för oss också, säger Arvid.

”Tio som vinkar”

Arvid och Linus säger att friheten är det stora i att köra a-traktor.

– Det är ju helt otroligt. Man kan ta sig vart man vill, även om det inte går snabbt. Det underlättar att kunna ta sig till skolan och träningar själv, säger Linus.

– Man behöver inte anpassa sig. Och att äga en a-traktor, ändra utseendet och styla den är också en stor grej i det hela, säger Arvid.

Möts ni av något positivt när ni är ute och kör?

– Ja, ibland vinkar eller blinkar de när man kört in på en busshållplats och släpper förbi bilar, och vissa ger beröm för utseendet på a-traktorn. Men av 200 bilar som kör om så är det tio som vinkar, säger Arvid och Linus.

ANNONS