”Vi har lärt oss mycket under den här resan”, konstaterar säkerhetssamordnaren Michael Wallin. Arkivfoto/Kungälvs kommun
”Vi har lärt oss mycket under den här resan”, konstaterar säkerhetssamordnaren Michael Wallin. Arkivfoto/Kungälvs kommun

Kommunens trygghetskameror kraftigt försenade

Med hjälp av flera så kallade trygghetskameror vill kommunen minska brottsligheten och öka känslan av trygghet hos Kungälvsborna. I februari skulle kamerorna ha varit klara att rulla, men trots att det nu är maj är ingen ännu igång.

ANNONS
|

– Processen har visat sig vara lite mer komplicerad än vi först trodde, säger säkerhetssamordnaren Michael Wallin och liknar det hela vid ”en tvättmaskin som går igång, men tvätten blir inte ren.”

Tar oron på allvar

Beslutet att sätta upp trygghetskameror på ett antal ställen i Kungälv togs av en enig kommunstyrelse före jul, och hälsades med glädje av kommunstyrelsens ordförande Miguel Odhner (S).

I en intervju i KP konstaterade han att ett av Socialdemokraternas vallöften kunde infrias:”Det är bra att det här kan kicka igång nu. Det visar att politiken tar människors oro på allvar och att vi också får saker gjorda.”

ANNONS

Komplext med fler fastighetsägare

Han hoppades att kamerorna skulle vara på plats redan i februari, men så har det alltså inte blivit.

– Jag kanske var lite väl optimistisk och inte tillräckligt insatt när vi projekterade och gick igenom planen. Man kan väl säga att det har varit och är en lärorik process, säger säkerhetssamordnaren Michael Wallin och konstaterar att allt hade varit betydligt enklare om det bara hade handlat om att få upp kameror på kommunens egna fastigheter.

– Det blir mer komplext när andra fastighetsägare är inblandade, säger han.

12 kameror

Totalt handlar det om 12 trygghetskameror på Vita fläcken, vid Kongahälla center och Resecentrum, vid Skarpe Nord och Nordmannatorget.

Vandaliserades vid Nordmannatorget

Vid Nordmannatorget monterades två kameror upp i mars. En månad senare vandaliserades den ena och kamerorna plockades ner.

– Nu måste vi hitta en ny placering vid torget och vara ännu mer försiktiga med var vi sätter upp dem. Det gäller att noga tänka igenom detta så att kamerorna inte går att förstöra, säger Michael Wallin, som hoppas att de ska vara uppe och driftsatta innan sommaren.

Väntar på Västtrafik

Vid Resecentrum ska en kamera upp, så snart ett avtal har tecknats.

– Jag väntar nu på ett besked från Västtrafik. När avtalet är klart kommer vi att anlita en entreprenör som ska göra jobbet.

Så när kan den kameran vara igång?

– Till sommaren hoppas jag, säger Michael Wallin.

Nio kameror monterade

Nio kameror är redan monterade vid Kongahälla center, Trekunga p-hus, Ica Maxi och Skarpe Nord. Men de fungerar inte som de ska än och det är här som Michael Wallins liknelse med tvättmaskinen som inte tvättar rent kommer in i sammanhanget.

– I och med att vi sätter upp kameror på fastigheter som vi inte äger har vi till exempel behövt hitta speciallösningar för att dra fram nät. Det gäller bland annat vid Kongahälla center där vi får skicka en signal över från Thorildskolan för att få det trådlösa nätet att fungera.

Finns en pandemieffekt

Annat som har satt och fortfarande sätter käppar i hjulet är teknik som inte fungerar mellan Soltak och kameraleverantören, felkopplingar, uppbokade entreprenörer och avtal som ska undertecknas men istället hamnar lite för länge i ett postfack när firmatecknaren i fråga jobbar hemma på grund av pandemin.

– Det är klart att det finns en coronaeffekt mitt i alltihop, säger Michael Wallin.

Lite mindre justeringar

Han hoppas och tror att kamerorna vid Skarpe Nord snart ska vara igång och därigenom öka tryggheten i området.

– Vid Ica Maxi handlar det också bara om några mindre justeringar innan de kamerorna rullar, säger Michael Wallin.

Trygghetskameror

• Är aktiva kameror med analys, vilket innebär att de ska kunna fånga upp till exempel pågående skadegörelse och larma ut polis och väktare direkt till platsen.

• Kamerorna är en del av det trygghetsskapande arbetet som redovisas i planen Trygg i Kungälv och är också en del av Medborgarlöftet, om att göra platsen runt Resecentrum och Kongahälla center tryggare.

• Är 12 till antalet.

• Kamerorna är anonymiserade, vilket inte räknas som personbevakning. Därför krävs inget tillstånd från Integritetsskyddsmyndigheten.

ANNONS