Drönare i Kungälv ska rädda liv vid hjärtstopp

Med hjälp av drönare som skickas ut vid hjärtstopp ska fler liv kunna räddas. Nu inleds en världsunik klinisk pilotstudie där Kungälv är med.

ANNONS
|

Andreas Claesson jobbade i många år som ambulanssjuksköterska i Kungälv. Nu är han docent vid Hjärtstoppscentrum på Karolinska Institutet, som tillsammans med SOS Alarm och Everdrone AB inleder pilotstudien i Göteborgsområdet, bland annat i Kungälv.

– Det är ett väldigt intressant testområde. Kungälv är tätbefolkat och vi har en god samverkan med sjukhuset och ambulanssjukvården. Att Kungälv också ligger inom Säve flygplats kontrollerade luftrum gör att alla förutsättningar finns här, säger Andreas Claesson.

Fram till 30 september ska tre drönarsystem vara placerade i hangarer i Fiskebäck, Torslanda och Kungälv.

Drönaren är utrustad med hjärtstartare, transponder, fallskärm, GPS och med väl beprövad mjukvara för att undvika hinder.

ANNONS

– Studien ska pröva om det är säkert och genomförbart att larma ut, transportera och leverera en hjärtstartare till platsen för ett plötsligt hjärtstopp. Drönarresursen är ett tillägg till ordinarie utlarmning som sker som vanligt, förklarar Andreas Claesson och berättar att det i ett första skede handlar om att testa logistiken.

– Från och med 1 juni blir det skarpt läge.

Hjärtstartaren vinschas ned

All flygning sker efter tillstånd från Transportstyrelsen samt i varje enskilt fall endast efter godkännande från flygledaren på Säve flygplats. Det går till så att drönaren på extremt kort tid är framme vid platsen för larmet.

– Om man ringer 112 för att någon har ramlat ihop livlös, då larmas ambulans ut men med tillägg att också drönare med hjärtstartare skickas fram. Hjärtstartaren vinschas ner och placeras utanför huset, säger Andreas Claesson och berättar att flygningen till viss del är automatiserad men alltid övervakas av en drönarpilot.

Varje år rapporteras cirka 6000 fall av plötsligt hjärtstopp i Sverige. Bara 11 procent överlever.

– Med tidigt larm till 112, tidig HLR och framförallt tidig defibrillering med hjärtstartare kan uppemot 70 procent överleva händelsen, säger Andreas Claesson.

I vinter kommer resultaten av studien att publiceras.

Katarina Berg

0303-20 68 28

ANNONS