Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Insändarskribenten anser att det ur ett helhetsperspektiv saknas argument för att lägga ner Ytterby återvinningscentral. Arkivbild Bild: Frida Ekborg
Insändarskribenten anser att det ur ett helhetsperspektiv saknas argument för att lägga ner Ytterby återvinningscentral. Arkivbild Bild: Frida Ekborg

Ytterby återvinningscentral för våra barns framtid

Insändarskribenten anser att det ur ett helhetsperspektiv saknas argument för att lägga ner Ytterby återvinningscentral.

Detta är en insändare. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Kommunstyrelsen ska under hösten ta ställning till förvaltningens förslag om att återvinningscentralen i Ytterby ska läggas ned. Anledningen är att ett nytt bostadsområde, Entré Ytterby, ska byggas på platsen. Det har byggts, det byggs och det planeras att byggas oerhört många bostäder i Ytterby. För närvarande bor det ca 9000 personer i Ytterby.

Ett stort problem är att infrastrukturen inte hänger med, det handlar om trafiksituationen, pendelparkeringen, tågtrafiken, busstrafiken och nu återvinningscentralen. Förvaltningen har kommit fram att den blir för dyr. Förslaget är nu att Ytterbyborna ska åka till Munkegärde eller Kärna. Det betyder extra utsläpp av koldioxid och förstärkt växthuseffekt vilket är en fråga varje politiker ständigt borde ta hänsyn till. Dessutom belastar ökad biltrafik den redan kaotiska trafiksituationen i Ytterby.

Många kommuner i Sverige är medlemmar i nätverket Klimatkommunerna vilka driver Sveriges klimatarbete framåt. Klimatkommunernas övergripande syfte är att minska utsläppen av växthusgaser i Sverige genom erfarenhetsutbyte, påverkansarbete och spridning av goda exempel. Kungälvs kommun är ännu inte medlem. Nu gäller det för kommunen att politiskt besluta om att arbeta för att kontinuerligt inventera utsläpp av växthusgaser, sätta upp mål för att minska utsläppen och ha en handlingsplan och genomföra åtgärder för att minska utsläppen. Och förhoppningsvis bli en av medlemmarna i klimatkommunerna.

Sett ur ett helhetsperspektiv saknas det således argument för att lägga ner Ytterby återvinningscentral.

Eva West

LÄS OCKSÅ: Ytterbyborna förlorar återvinningscentralen

LÄS OCKSÅ: Är det inte bättre att vi räddar liv än låter det fortgå?