Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vill politiken inte skylta med dessa höjningar?

”Det har kommit till min kännedom att politiken i Kungälv inför den nya mandatperioden skall höja sina arvoden.” Det skriver Mikael Wintell från Utvecklingspartiet som saknar kallelser, underlag, beslut och protokoll på kommunens hemsida.

Detta är en insändare. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Nu stundar det val i Sverige inom alla nivåer, riks, region och kommun. Som väljare försöker jag läsa in mig på vad som skett på de olika nivåerna för att bilda mig en uppfattning om hur jag skall lägga just mina röster i valet 2022.

På såväl riks- och regionnivå finns en relativt bra transparens där man kan följa möten genom kallelser, handlingar samt i förekommande fall beslut som då dokumenteras i mötesanteckningar som justeras. Detta är en grundbult i representativ demokrati, vad gör det förtroendevalda och hur kan vi som röstar får insyn.

I dagarna har det kommit till min kännedom att politiken i Kungälv enligt de själva har gjort ett så gott arbete att de inför den nya mandatperioden skall höja sina arvoden.

Dock vet jag inte hur mycket eller vilka roller det gäller, alla eller ett fåtal. Varför? Jag kan inte följa denna process då det är omöjligt för mig som medborgare men också politiker att via kommunens hemsida få tag i kallelserna, underlagen, besluten eller protokollen. Är det för att sidan är krånglig? Nej, det finns inga kallelser vare sig från Demokratiberedningen eller Arvodesnämnden som hanterar dessa frågor.

Vän av ordningen kan då undra, varför inte? Är det för att politiken inte vill skylta med dessa höjningar, misstag m.m.

Oavsett varför rimmar det väldigt dåligt med namnet på ansvarig beredning, Demokratiberedningen som leds av moderaten Thomas Alpner, kommunfullmäktiges ordförande. Hur skall vi, som de faktiska arbetsgivarna för våra politiker se om de gör ett bra arbete och får ersättning som följer om vi inte ens får ta del av handlingarna i ett ärende som nu synes avgjort, beslutat och klart. Det finns inte en enda kallelse eller protokoll från demokratiberedningen för 2022. Inga möten => Inga arvoden eller?

Skärpning!

Mikael Wintell

LÄS OCKSÅ: Moderaterna tror att man ska följa Skolverkets regler – Liberalerna vet

LÄS OCKSÅ: Sämre tider blir ännu sämre av att bromsa