Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vi ska inte backa oss in i framtiden

Den betydande andel äldre som står helt utanför den digitala gemenskapen ska särskilda insatser riktas. Så skriver Matilda Jansson, kommun-och regionkandidat, Liberalerna.

Detta är en insändare. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Vi använder digitala tjänster på nätet och moderna människor förväntar sig en effektiv digital service från kommunen. Hur svårt kan det vara att följa med i utvecklingen? Det är inget som har varit prioriterat under den här mandatperioden. Moderaterna och Socialdemokraterna har på senare tid pratat lite vagt om civilförsvar och robusthet, medan jag menar att teknik hör ihop med verksamhetsutveckling och vår förmåga att använda den kommer vara helt avgörande om vi ska klara av välfärdsuppdraget. Digitalisering kan bidra till att stärka demokratin och minska utanförskapet om vi samtidigt arbetar med värdegrundsuppdraget.

VR inom äldreomsorgen och skolan, robotisering av fysiskt tunga arbetsuppgifter, AI som ersätter repetitiva administrativa uppgifter så att människor kan ägna sig åt medmänskliga möten och omvård och arbetsuppgifter av mer komplex karaktär. Sensorer och uppkopplade nätverk för att minska energiförbrukningen, automatiserade processer som innebär att gå från papper till digitala tjänster, det finns inga gränser för den teknik som redan idag kan avlasta.

Den betydande andel äldre som står helt utanför den digitala gemenskapen ska särskilda insatser riktas. Att öka takten för grupper i utanförskap är såväl en nationell som kommunal angelägenhet. Alla ska kunna delta i samhället utifrån sina förutsättningar.

Jag vill att vi som kommun och region satsar på innovation och digitalisering. Vi måste prova det som aldrig tidigare har gjorts, trampa upp nya stigar och våga misslyckas för att lyckas. Vi kan inte backa oss in i framtiden med gammal teknik och gammal politik.

Matilda Jansson, kommun-och regionkandidat

Liberalerna

LÄS OCKSÅ: Idrottsbibliotek när Liberalerna får bestämma!

LÄS OCKSÅ: Ekonomin försämras med L och UP