Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vi har rätt till bättre arbetsmiljö

Insändarskribenten vill uppmärksamma Skyddsombudens dag som i år firas onsdagen 27 oktober.

Detta är en insändare. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Skyddsombuden är de anställdas utsedda företrädare för att arbetsgivarna ska säkerställa en god och säker arbetsmiljö på arbetsplatsen. Det är viktigt att ändå tydliggöra att arbetsmiljön alltid är arbetsgivarens ansvar. Skyddsombudens uppdrag är att påvisa brister och föreslå åtgärder. Vi tycker att det behövs fler skyddsombud. Det är inte längre en politisk självklarhet.

Det är nämligen inte alla som delar LO:s mening att utan skyddsombud så skulle Sveriges arbetsplatser bli otryggare, tystare och farligare. Det finns politiska krafter i högerpartierna i riksdagen, inklusive SD, som vill ta bort skyddsombuden. Vi vill att de ska veta att vi är många fler som vill ha dem kvar. Därför firar alla LO:s 14 medlemsförbund skyddsombudens dag varje år. I år firar vi den 27 oktober.

Skyddsombudens dag är en dag när vi inte bara ska tacka skyddsombuden för det viktiga arbete de gör. Vi vill också lyfta vad som behöver göras ytterligare för att förbättra arbetsmiljön på våra arbetsplatser. Och det handlar mycket om kunskap. Om lagar, regler och förordningar. Vi har välutbildade skyddsombud men våra arbetsgivare behöver också utbilda sig. Inte minst gäller det den psykosociala arbetsmiljön. Hälften av alla arbetsgivare brister i det förebyggande arbetet säger Arbetsmiljöverket. Lagar är faktiskt lagar och de ska följas, även när de gäller arbetsmiljö. För varje år dör det människor på sina arbetsplatser. Ungefär en i veckan. Ännu fler dör av sjukdomar som uppstår på grund av deras tidigare arbete. Det är en skam för ett modernt samhälle. För att det ska upphöra krävs ett systematiskt arbetsmiljöarbete med ett mycket större fokus på att förebygga och göra riskbedömningar. Innan det är för sent.

Daniel Tengwall, Ordförande LO-Facken i Kungälv.