Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

A-traktorer och epatraktörers stressar upp många bilister. Signaturen CM tycker det det känns orättvist att lägga skulden på en kille eller tjej i en A-traktor eller mopedbil. Bild: Annika Sahlin Ottosson
A-traktorer och epatraktörers stressar upp många bilister. Signaturen CM tycker det det känns orättvist att lägga skulden på en kille eller tjej i en A-traktor eller mopedbil. Bild: Annika Sahlin Ottosson

Vad vill man uppnå med att peka finger vid en omkörning?

Min upplevelse är som sagt att de allra flesta förare av A-traktorer och mopedbilar sköter sig i trafiken, skriver en pappa till en A-traktorförare.

Detta är en insändare. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Hej ”Arg, stressad, besviken trafikant” (1/10) och tack för ditt bidrag till debatten angående a-traktorernas och mopedbilarnas vara eller icke vara.

När jag har läst det du skriver dyker dock några tankar upp:

Du frågar om vi läsare vet om att det är lagligt att bland annat vara fler än två i framsätet och ja, det stämmer, men vad har det med resten av din insändare (som handlar om att trafikrytmen störs) att göra?

LÄS MER: Stressar upp mängder av andra trafikanter

Vidare frågar du om vilka signaler om fordons trafiksäkerhet och regler vi ger våra ungdomar. Jag tycker det är vanskligt att dra alla fordon över en kam här men om vi håller oss till A-traktorerna och mopedbilarna så vet jag naturligtvis inte vilka signaler du ger (för du måste väl ingå i ”vi” och ”våra”?), men jag upplever att de allra flesta förare av dessa fordon håller sig till de trafikregler som gäller för dem.

*Du skriver att dessa bilar stressar upp trafikanter som till ska hämta på dagis. Om man är så stressad över att hämta på dagis tycker jag att det känns orättvist att lägga skulden på en kille eller tjej i en A-traktor eller mopedbil.

Nästa påstående är att fordonen ”stressar och frestar och uppmanar (?) vanliga (?) trafikanter” att göra mer eller mindre säkra omkörningar. Då undrar jag vad det skickar för signaler till våra ungdomar i trafiken?

*Du ställer dig frågande till miljöaspekten ”när det finns mycket bättre alternativ.” Såsom…?

Jag är själv pappa till en A-traktorförare och får höra att det alldeles för ofta händer att en omkörning ackompanjeras av ett långfinger. Vad är det man vill uppnå med det? Min upplevelse är som sagt att de allra flesta förare av A-traktorer och mopedbilar sköter sig i trafiken och jag tycker det är synd att de får oförtjänt mycket kritik. Om man vidgar vyerna lite när man är ute på vägarna ser man snart att det finns förare i och på alla sorters fordon som bör se sig själv i spegeln innan man kritiserar andra, och då talar jag om hastigheter betydligt högre än 30-45km/tim.

/CM